Inimõigusrühmitus: Iraani meeleavaldustel on hukkunud 75 inimest

Copy
Kaader videost Iraani naistest protestimas riigi keskosas asuvas Yazdi linnas.
Kaader videost Iraani naistest protestimas riigi keskosas asuvas Yazdi linnas. Foto: AFP/SCANPIX

Iraanis on kombluspolitsei vahistatud 22-aastase kurditari Mahsa Amini surmale järgnenud meeleavalduste mahasurumisel hukkunud üle 75 inimese, teatas täna inimõigusrühmitus. Iraani võimude ametlik ohvrite arv on püsinud laupäevast saati 41 juures, sealhulgas mitu julgeolekujõudude liiget.

Üksteist päeva kestnud protestilaine on viimase pea kolme aasta suurim. Rahvas on tänavaile tulnud iga päev alates Amini surmast 16. septembril, paar päeva pärast tema vahistamist riietumisnormide väidetava rikkumise eest.

Amini koduprovintsi Kurdistani pealinnas Sanandajs ronisid naised autokatustele ja võtsid endalt juubeldavate masside ees pearätid, ilmnes Oslos baseeruva Iraani Inimõigusorganisatsiooni (IHR) avaldatud kaadritest.

Teheranis on demonstrandid hõikunud «surm diktaatorile» ja kutsunud tegema lõppu kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei üle kolmekümne aasta kestnud võimule.

IHR-i teatel on protesti mahasurumises hukkunud vähemalt 76 inimest. Võimud on kehtestanud ulatuslikke piiranguid internetile, blokeeritud on Instagram ja Whatsapp.

Esmaspäeval teatasid ametnikud, et on vahistanud üle 1200 inimese, teiste seas aktiviste, advokaate, ajakirjanikke ja meeleavaldajaid.

Kasvanud on ka pinged Iraani ja lääneriikide vahel. Prantsusmaa mõistis julgeolekujõudude jõukasutuse esmaspäeval karmilt hukka, Saksamaa kutsus välja Iraani suursaadiku ja Kanada teatas sanktsioonidest Iraani kombluspolitseile.

Päev varem oli protesti mahasurumist tauninud Euroopa Liit ja Teheran teatas, et kutsus välja Briti ja Norra saadikud.

«Kutsume rahvusvahelist kogukonda võtma üheskoos otsustavaid praktilisi samme meeleavaldajate tapmise ja piinamise peatamiseks,» ütles IHR-i direktor Mahmood Amiry-Moghaddam.

Ta lisas, et IHR-ini jõudnud videokaadrite ja surmatunnistuste kohaselt kasutatakse protestijate vastu lahingmoona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles