Sudaani lahingutes on kahe päevaga tapetud 150 inimest (1)

Copy
Sudaani julgeolekutöötajad Hartumis.
Sudaani julgeolekutöötajad Hartumis. Foto: - / AFP

Sudaanis on saanud surma vähemalt 150 inimest viimatistes, kaks päeva kestnud ägedates lahingutes, mis puudutavad rahvusrühmade vahelist tüli vaidlusaluste maade pärast Sinise Niiluse osariigis, ütles meedik neljapäeval.

Lahingud on viimaste kuude ägedaimad.

Kokkupõrked said alguse eelmisel nädalal, kui maa pärast läksid omavahel läksid kokku hausad ja nendega võistlevad rahvusrühmad.

Sündmuste epitsenter on Sinise Niiluse osariigis Roseirese linna lähistel asuv Wad al-Mahi küla, mis jääb Sudaani pealinnast Hartumist umbes 500 kilomeetri kaugusele lõunasse.

«Kokku 150 inimest, seal hulgas naised, lapsed ja vanurid, tapeti kolmapäeva ja neljapäeva peale,» ütles Wad al-Mahi haigla juht Abbas Moussa. «Vägivallas sai ka umbes 86 inimest haavata.»

Kolmapäeval teatasid elanikud ägedast tulistamisest ja majade süütamisest.

Eelmisel nädalal sai maatülidest põhjustatud relvakokkupõrgetes surma vähemalt 13 ja vigastada 24 inimest, ütles ÜRO humanitaarabi koordinatsioonibüroo (OCHA).

Pärast seda kehtestasid võimud vägivalla ohjeldamiseks öise liikumiskeelu.

Hausade ja teiste rahvusrühmade lahingud puhkesid juulis, OCHA andmetel oli oktoobri alguseks tapetud 149 inimest. Vigastatuid on 124 ja oma kodukohast on põgenenud 65 000 inimest.

Kokkupõrked said tõuke hausade nõudest luua tsiviilvõim, milles nende vastased nägid vahendit maa endale saamiseks.

Relvakokkupõrgetega kaasnesid meeleavaldused üle kogu Sudaani.

Juuli lõpus leppisid hõimuvanemad kokku vaenutegevuse lõpetamises, kuid sellest hoolimata puhkesid septembris taas kokkupõrked.

«Jätkusuutlikku rahu ei ole võimalik saavutada ilma täielikult toimiva usaldusväärse valitsuseta, mis seaks esikohale kohalike kogukondade vajadused, mille seas julgeoleku ja tegeleks konfliktide algpõhjustega,» on avaldanud arvamust ÜRO.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles