Biden soovib parandada suhtlust Hiinaga

BNS
Copy
Joe Biden.
Joe Biden. Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix

USA president Joe Biden soovib, et tema esmaspäevane kohtumine Hiina kolleegi Xi Jinpingiga Indoneesias parandaks suhtlusliine ja rajada kahepoolsetes suhetes piirded, mis aitaksid vältida konkureerivate suurriikide konflikti sattumist, edastas Valge Maja.

«Meie otsusekindlus on ehitada kahe riigi suhetele ja suhtlusele vastutustundlik alus,» edastati teadaandes.

«Teeme seda kõike tagamaks, et suuriigid ei satuks omavahelises konkurentsis konflikti,» lisati avalduses.

Biden saabus pühapäeval Bali saarele, et osaleda tööstusriikide ühenduse G20 tippkohtumisel.

Biden loodab eelseisval kohtumisel Hiina liidri Xi Jinpingiga selgitada välja need valdkonnad, kus oleks võimalik koostööd teha, ütles pühapäeval Valge Maja julgeolekunõunik.

Jake Sullivan ütles Air Force One'i pardal ajakirjanikele, et Biden loodab kohtumiselt välja tulla nende valdkondadega, kus kaks riiki ja kaks presidenti ja nende meeskonnad saaksid sisulistel teemadel koostööd teha.

Biden ise ütles pühapäeval, et demokraatide ootamatu edu vahevalimistel annab talle tugevama positsiooni olulistel kõnelustel Hiina liidriga.

«Tunne on hea, ootan järgmist paari aastat. Tean, et minu positsioon on tugevnenud. Mina tunnen Xi Jinpingi ja tema tunneb mind,» sõnas Biden.

USA president lisas, et tal on Xiga olnud alati «otsekohesed arutelud».

Biden ja Xi tunnevad teineteist üle kümne aasta alates ajast, kui Biden oli USA asepresident. Esmaspäeval kohtuvad nad esimest korda silmast silma oma praegustes ametites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles