Xi: Peking on valmis koostööks Pyongyangiga maailma rahu nimel

Copy
Hiina president Xi Jinping ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Hiina president Xi Jinping ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: Ju Peng/Xinhua/AP/Scanpix

Hiina president Xi Jinping ütles Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile, et Peking on valmis tegema Pyongyangiga koostööd maailma rahu nimel, vahendas täna Põhja-Korea riigimeedia.

Xi sõnum tuli mõni päev pärast Põhja-Korea uusima mandritevahelise ballistilise raketi (ICBM) katsetust, millega kuulutati, et riik on valmis vastama USA tuumaähvardusele omapoolsega.

Põhja-Korea on teinud viimastel nädalatel arvukalt raketikatsetusi ning kardetakse, et ta valmistub seitsmendaks tuumakatsetuseks, mis oleks esimene pärast 2017. aastat.

Xi ütles sõnumis Kimile, et Peking on valmis tegema Pyongyangiga koostööd «piirkonna ja maailma rahu, stabiilsuse, arengu ja õitsengu nimel», edastas Korean Central News Agency (KCNA).

Xi sõnul soovib Peking koostööd, sest maailmas ja ajaloos leiavad aset enneolematud muutused, lisati läkituses, mis oli vastuseks Kimi õnnitlusele Xi kolmanda ametiaja puhul.

Mõni päev enne Põhja-Korea ICBMi katsetust kohtus Xi Balil G20 tippkohtumisel USA presidendi Joe Bideniga, kes väljendas veendumust, et Peking ei soovi Pyongyangi edasist eskalatsiooni.

Biden avadas lootust, et Hiina kui Põhja-Korea tähtsaim liitlane ja majanduspartner kasutab oma mõjujõudu Pyongyangi ohjeldamiseks.

ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed mõistsid esmaspäeval Põhja-Korea mandritevahelise ballistilise raketi katsetuse hukka, ent jätsid Hiina ja Venemaa vastuseisu tõttu ametliku avalduse tegemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles