Iraani-Saudi Araabia suhete normaliseerimine teeb Iisraeli murelikuks

Copy
Hiina kompartei keskkomitee liige ja välisasjade komisjoni direktor Wang Yi, Iraani kõrgema julgeolekunõukogu juht Ali Shamkhani ja Saudi Araabia minister Musaad bin Mohammed Al Aiban kohtumisel Pekingis. 10. märts 2023.
Hiina kompartei keskkomitee liige ja välisasjade komisjoni direktor Wang Yi, Iraani kõrgema julgeolekunõukogu juht Ali Shamkhani ja Saudi Araabia minister Musaad bin Mohammed Al Aiban kohtumisel Pekingis. 10. märts 2023. Foto: China Daily/Reuters/Scanpix

Saudi Araabia ootamatu otsus taastada suhted Iraaniga seab keerulisse olukorda Iisraeli, kes on seadnud saudidega suhete normaliseerimise oma eesmärgiks, ütlevad analüütikud.

Ar-Riyad ja Teheran teatasid reedel seitsme aasta eest katkenud sidemete taastamisest ning lubasid avada kahe kuu jooksul taas saatkonnad ja muud diplomaatilised esindused ning jõustada rohkem kui 20 aasta eest allkirjastatud julgeoleku- ja majanduskoostöölepped.

Hiina vahendatud kokkulepele on saanud osaks terav kriitika Iisraelis, sest peaminister Benjamin Netanyahu ei ole teinud saladust, et vajab Saudi Araabiat osana piirkondlikust liidust Iraani vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles