ÕHUST JA ARMASTUSEST Veerand Läti õpetajatest plaanib ametist lahkuda

Rachel Kaare Juudas
Copy
Lätlane
Lätlane Foto: Tairo Lutter

Läti uuringu järgi ei tunne veerand õpetajatest end tööl hästi ning plaanib ametist lahkuda, teatas rahvusringhääling. 

2021. aastal nägi end viie aasta pärast õpetaja ametis 56 protsenti vastanutest, 2022. aastal oli see näitaja vaid 40. 

Uuringus tuuakse esile ka õpetajate uusi väljakutseid, mis näitab, et üheainsa teguri, näiteks töötasu kohandamine ei tooks kaasa olulisi muutusi.

Õpetajad soovivad olla rahaliselt võrdväärsed suure osa kõrgelt kvalifitseeritud erasektori töötajatega ning kolmandik (29 protsenti) vastanutest ütles, et nende palk peaks olema 1600–1800 eurot.

Eelmise perioodiga võrreldes kasvas vähe motiveeritud õpetajate arv 15 protsendi võrra. Lisaks väidab suur osa (70 protsenti) vastanutest, et praegune koormus on liiga suur, et teha tööd kvaliteetselt.

Kaks korda on vähenenud nende õpetajate arv, kes arvavad, et kutseala prestiiž on ühiskonnas viimase viie aasta jooksul tõusnud. Kui 2021. aasta uuringus nõustus selle väitega 11 protsenti küsitletud õpetajatest, siis 2022. aasta uuringus on neid vaid 5 protsenti.

Aasta jooksul on nende õpetajate arv, kes kahtlevad sageli või alati oma vastupidavuses, kasvanud 25 protsendilt 38-le.

18 protsendile vastanutest mõjub kõige rohkem õpilaste suhtumine õppimisse, 10 protsenti ütles, et neid mõjutab vanemate suhtumine. 

Üks olulisemaid põhjusi, miks õpetajad ei ole motiveeritud töötama, on õppevahendite vähesus (41 protsenti vastanutest), lisaks madal palk (39 protsenti) ja ülekoormus (33 protsenti). 

Kui 2021. aastal märkis umbes 60 protsenti õpetajatest, et ei ole piisavalt aega, et teha tööd soovitud kvaliteediga, siis viimaste uuringuandmete järgi on see arv veidi vähenenud – nüüd on see 55 protsenti.

Uuringu andmed näitavad, et õpetajate arv, kes on kindlad, et lahkuvad ametist viie aasta pärast, on kasvanud eelmise uuringuperioodi 16 protsendilt 28-le.

Samuti on 9 protsendi võrra suurenenud nende õpetajate arv, kes on viimase aasta jooksul väga sageli või sageli otsinud töövõimalusi väljaspool haridusvaldkonda.

Uuringu tegid 2022. aasta oktoobris haridusettevõte Lielvārds ja uuringuplatvorm Edurio ning selles osales 967 Läti õpetajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles