MAAILM TASKUS. EUROOPA ERI Madison: Hiina huvides ei ole näha Euroopat ühtsena

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Hiina Rahvavabariigi lipp trükkplaadi taustal
Hiina Rahvavabariigi lipp trükkplaadi taustal Foto: FLORENCE LO / Reuters / Scanpix

Kuigi Euroopa Liit on muutunud Pekingi suhtes kriitilisemaks, puudub 27 riigi seas üksmeel, kuidas Hiina mõju vastu seista, rääkis saates «Maailm taskus. Euroopa eri» Euroopa Parlamendi saadik Jaak Madison.

Madison tõdes, et Euroopa Liidul ei ole ühtset lähenemist Hiina mõjule vastuseismisel. «Paraku Euroopa Liit koosnebki liikmesriikidest ja kõikide otsuste langetamisel peavad riigid kokkuleppele saama,» märkis ta.

Samas on mõned valdkonnad, näiteks Hiina tehnoloogiate kasutamine kriitilise taristu juures, sellised, kus valitseb suurem üksmeel.

«Liikmesriigid ise üldiselt minu tunnetuse järgi on väga skeptilised igasuguste Hiina ettevõtete suhtes,» ütles Madison.

«Kui on valida, kas Rootsi Erickson või Hiina Huawei, siis vahet ei ole, mida Hiina valitsus ametlikult ütleb, et Huawei on justkui sõltumatu ettevõte, millel pole mingisugust sidet Pekingi paleega – päris nii see siiski ei ole,» viitas eurosaadik mõni aeg tagasi lahvatanud poleemikale, mis tekkis ideest anda Huaweile õigus ehitada ja hallata Euroopa kriitilise tähtsusega taristut.

Praegu on tulipunktis nutirakenduse TikTok võimalik seotus Hiina keskvõimuga, mis on viinud ELi ametkondade otsuseni keelustada TikToki kasutamine ametnike töötelefonides.

«Arvestades sellega, et me ei tea selle rakenduse tagauksi ja me ei tea ligipääsu oma andmetele läbi selle rakenduse telefonis, ei saa me lootma jääda ainult inimeste mõistlikule ja ratsionaalsele käitumisele mitte laadida alla rakendusi, mis võivad edastada mingisugust kasulikku teavet mitte alati kõige sõbralikumatele riikidele,» arutles Madison.

Oluliselt suurema potentsiaalse probleemkohana toob Madison aga välja tehnoloogiate arendamiseks ülioluliste muldmetallide kättesaadavuse küsimuse, mis võib Hiina blokaadi korral anda Euroopale tõsise löögi.

«Fakt on see, et ligi kolmandik maailma muldmetallide ressurssidest asub Hiinas ja teine suur osa muldmetalle, mis asub Aafrikas, on Hiina ettevõtete kontrolli all,» tõi Madison välja. Tema sõnul ei ole seni näha analüüse, kuidas selles vallas sõltumatuseni jõuda.

Kriitilise tähtsusega saab aga olema see, kuidas lahenevad pinged Taiwani ümber, sest lisaks suhetele Hiinaga võib sellest saada sõlmküsimus liitlassuhetes Ameerika Ühendriikidega, kes eeldavad Euroopalt võimaliku konflikti korral selge poole valimist.

«Euroopa ei saa väga enesekeskselt öelda, et meie poolt ei vali ja meid ei huvita, mis toimub USA ja Hiina vahel, sest samal ajal ei taha Euroopa kuidagi sõltumatuks saada sõjaväeliselt,» märkis Madison, tuues välja palju pahameelt pälvinud NATO kaitsekulutuste teema.

«Hiina huvides ei ole näha Euroopat ühtse kontinendina,» rõhutas ta. «Hiina näeb Euroopat 27 erineva liikmesriigina ja ilmselgelt on kõik Euroopa Liidu liikmesriigid, isegi Saksamaa, Hiina kõrval kääbused. Ainuke, keda Hiina näeb konkurendina, on USA.»

Saates tuleb veel juttu sellest, milliseid samme võib Hiina astuda Ukraina sõja valguses ja mida tähendab Venemaa võit või läbikukkumine Pekingi plaanidele Taiwaniga.

See saade on osa koostöös Euroopa Parlamendiga valmivast videointervjuude, debattide ja taskuhäälingute sarjast «Maailm taskus: Euroopa eri», mis püüab avada ELi ja selle liikmesriikide välispoliitilisi arusaamu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles