Taiwani president: 2024. aasta kaitsekulutused on rekordilised

Copy
Sõjaväeõppused Taiwanil.
Sõjaväeõppused Taiwanil. Foto: ChiangYing-ying/AP/Scanpix

Taiwani järgmise aasta kaitsekulutused ulatuvad rekordilise 606,8 miljardi Taiwani dollarini (19 miljardit USA dollarit), mis näitab saare «otsustavust riigi julgeoleku tagamisel», ütles täna Taiwani president Tsai Ing-wen.

Tsai sõnul ulatuvad Taiwani kaitsekulutused järgmisel aastal 2,5 protsendini SKP-st ning kasvavad tänavuse kaitse-eelarvega võrreldes 3,5 protsenti.

«Taiwan peab jätkama oma kaitsevõime tugevdamist ja näitama otsustavust riigi julgeoleku ja huvide tagamisel, otsides samal ajal suuremat rahvusvahelist toetust,» ütles president.

Taiwani valitsus avalikustab neljapäeval 2024. aasta riigieelarve eelnõu ning esitab selle parlamendile heakskiitmiseks.

Demokraatlikku Taiwani ähvardab pidev oht Hiina poolt, mis peab saart oma territooriumiks, mis tuleb ühel päeval vajadusel jõuga enda kätte võtta.

Hiina sõjavägi korraldas massiivsed sõjaväeõppused eelmisel aastal pärast seda, kui USA esindajatekoja tollane spiiker Nancy Pelosi külastas Taiwani, ja uuesti aprillis, kui Tsai käis Ühendriikides.

Hiina korraldas saare ümber taas õppused laupäeval, päev pärast seda, kui Tsai asetäitja William Lai, eelseisvate presidendivalimiste esinumber, naasis Paraguayst visiidilt kahe vahemaandumisega USA-s.

Taiwani kaitseministeerium teatas, et õppuste ajal sisenes selle õhutõrjetsooni 45 sõjalennukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles