ÜLEVAADE Esimesed haavatud ja välisriikide kodanikud pääsesid Gazast

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Palestiinlased ootamas Rafah’ piiripunkti juures Egiptusesse pääsemist. 
Palestiinlased ootamas Rafah’ piiripunkti juures Egiptusesse pääsemist. Foto: Fatima Shbair/AP/Scanpix

Gaza sektorist läksid eile Rafah’ piiripunkti kaudu Egiptusesse esimesed haavatud ja välisriikide kodakondsusega inimesed, kes olid kolm nädalat sõjatsoonist pääsemist oodanud.

Eile hommikul valitses Gaza sektori lõunatipus Rafah’ piiripunkti juures kaootiline olukord. Umbes 500 inimest oli kogunenud väravate ette lootuses, et pääsevad pika ootamise järel lõpuks Iisraeli sõjaväe raskete rünnakute alla jäänud Gaza sektorist, kuid täpset teavet evakuatsiooni kulgemise kohta ei olnud kellelgi.

«Mul on Taani kodakondsus. Me lahkusime Gazast kümme aastat tagasi, aga tuleme aeg-ajalt siia, et oma perekonda ja lähedasi külastada. Sel korral kavatsesime Gazasse pikemaks jääda, aga siis algas sõda,» lausus Rafah’ piiripunkti ääres ootav 25-aastane Muna väljaandele Al-Jazeera.

«Elu on siin talumatu. Pole vett, pole elektrit ja pommitamine jätkub päeval ja ööl. Ma nägin surnud inimesi nende endi kodudes rusude all lõksus, kui Iisraeli õhurünnak oli meie naabri maja tabanud,» lisas naine. «Me ei tunne end turvaliselt. Tahan selle hirmu selja taha jätta. Miks jääda kohta, kus sa end turvaliselt ei tunne?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles