Läti vene koolide õpilased ei usalda ajalooõpikuid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Lätis läbi viidud küsitlusest selgus, et enamik vene koolide õpilastest ei usu ajalooõpikuid, pidades neid ebaobjektiivseteks.

Vene koolide õpilased ajalooõpikutes kirjas olevat ei usu ja ammutavad enamiku teadmistest õpetajate abiga, selgus Läti Sorose fondi läbi viidud uuringust, mis puudutas 20 sajandi vastuoluliste teemade käsitlemist koolides, kirjutab Mixnews.

Vene õpilastest huvitub vaid 33 protsenti ajalooõpikutest, kusjuures neist vaid veidi üle veerandi peab õpikuteksti objektiivseks.

Õpetaja räägitut hindab 92 protsenti küsitletutest. Ka läti õpilasi paeluvad kõige enam õpetaja selgitused ning ajalooõpikuis kirjas olev materjal huvitab ligi 40 protsenti küsitletutest. Neist 62 protsenti usub ajalooõpikute objektiivsusesse.

Erinev suhtumine ajaloosündmustesse

Uuring toob ka välja läti ja vene õpilaste erineva suhtumise sellistesse ajaloosündmustesse nagu Läti okupeerimine ning läti ja vene rahva vastutus repressioonidesse.

Näiteks ainult viis protsenti vene koolilastest usub, et Nõukogude armee okupeeris 1944. aastal Läti.

Läti õpilastest on selles veendunud 62 protsenti. Kui 72 protsendi läti koolilaste arvates peaksid venelased võtma endale vastutuse küüditamise ja repressioonide eest, siis vene koolides arvab nii 23 protsenti.

Nõukogude perioodi suhtub positiivselt 62 protsenti vene õpilastest, aga läti koolides on sama palju aga sellesse aega negatiivselt suhtujaid.

Kui enam kui 40 protsendi läti koolilaste arvates tuleks koolides peamiselt õppida Läti ajalugu, siis vene koolides jagas seda arvamust vaid kaks protsenti vastanutest.

Vene koolides käijate arvates tuleks põhiliselt keskenduda hoopis maailma ajaloo õppimisele. Kusjuures Venemaa ajaloo õppimist pidas oluliseks vaid iga kümnes vene kooli õpilane.

Uuringu  käigus küsitleti 400 läti ja vene koolide 12. klassi käivat last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles