Hollandi äärmuspartei liider peeti Suurbritanniasse sisenemisel kinni

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi paremäärmuslik poliitik Geert Wilders näitamas oma passi ja pardakaarti enne Londonisse lendamist.
Hollandi paremäärmuslik poliitik Geert Wilders näitamas oma passi ja pardakaarti enne Londonisse lendamist. Foto: AFP / Scanpix

Hollandi paremäärmusliku partei liider Geert Wilders, keda ootab kodumaal kohtuprotsess islami võrdlemise pärast natsismiga, peeti Suurbritannia piiril kinni.


Immigratsiooniametnikud pidasid hollandlase täna kinni Heathrow lennuväljal, kuhu ta saabus, hoolimata eelnevatest ametlikest hoiatustest, et teda riiki ei lasta, vahendas AFP.

Briti siseministeeriumi pressiesindaja kinnitas, et iga selline inimene peetakse kinni ja saadetakse tagasi. Heathrow'sse suundus appi ka Hollandi suursaadik.

«Meie valitsus on vastu igasugustele ekstremismi vormidele ning takistab riiki siseneda neil, kes soovivad levitada äärmuslust, viha ja vägivaldseid sõnumeid meie ühiskonnas,» märkis ametnik.

Wilders saabus enda sõnul Londonisse lordide koja liikmete kutsel, et tutvustada oma vastuolulist islamikriitilist filmi «Fitna» ning osaleda debatil sõnavabaduse üle.

Briti võimud informeerisid poliitikut aga juba teisipäeval kirjalikult, et tema saabumine Ühendkuningriiki kujutaks «ehtsat, reaalset ja piisavalt tõsist ohtu ühiskonna põhihuvidele».

«Teie avaldused moslemite ja nende uskumuste kohta, nagu neid väljendatakse teie filmis «Fitna» ja mujal, ähvardaks kogukonna harmooniat ja seega ka avalikku julgeolekud,» seisis kirjas, mis saadeti Wildersile ja mida nägi ka AFP.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles