Suurbritannia pidas arvatavaid terroriste ebaseaduslikult kinni

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2001. aasta fotol on Jordaania päritolu islamivaimulik Abu Qatada ehk Omar Mahmoud Mohammed Othman.
2001. aasta fotol on Jordaania päritolu islamivaimulik Abu Qatada ehk Omar Mahmoud Mohammed Othman. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Inimõiguste Kohus mõistis täna Suurbritannia süüdi üheksa mehe ebaseaduslikus kinnipidamises pärast 11. septembri rünnakuid vastu võetud terroritõrjeseaduse alusel.


Hagejate seas oli kuus alžeerlast, jordaanlane, tuneeslane ja kodakondsuseta isikuna registreeritud palestiina päritolu meest, keda kahtlustati sidemetes Al Qaedaga ning peeti seetõttu eriti range režiimiga vanglates, vahendas

Reuters

.


Suurbritannia parlamendi ülemkoja selle nädala otsuse alusel peaks üks neist - Jordaania vaimulik Abu Qatada - peatselt kodumaale välja antama, ehkki seal võidakse teda piinata.

Kohus ei rahuldanud aga kahe hageja - prantslase ja marokolase - kaebust, sest neid peeti kinni lühema perioodi vältel ning nad vabastati pärast seda, kui nad avaldasid soovi kodumaale naasta.

Kõik terrorikahtlusalused süüdistasid võime enda põhjendamatus vangistamises, millega ei kaasnenud süüdistuse esitamist, samuti väitsid nad, et kinnipidamisel koheldi neid alandavalt ja ebainimlikult. Kohus viimases väites siiski Suurbritannia võimudel süüd ei näinud.

Briti valitsus tõrjus süüdistusi ja seostas kõiki 11 meest äärmuslike islamirühmitustega. Esialgu ei ole veel selgunud, kas valitsus kaebab Strasbourgi inimõiguskohtu otsuse edasi.

Osama bin Ladeni «paremaks käeks» Euroopas nimetatud Abu Qatadale määras kohus muu hulgas halva kohtlemise eest ka 2800 euro suuruse valuraha, mis ärritas tõsiselt Briti poliitikuid, kellelt arvamust küsiti.

«See otsus kohutab ka kõige mõistlikumaid inimesi,» tõdes konservatiivide partei pressiesindaja. «Sellega, ausalt öeldes, irvitatakse inimõiguste kontseptsiooni üle, kui me ei saa end kaitsta inimeste vastu, kes on väljas meie ühiskonna hävitamise peal.»

2001. aasta detsembri ja 2003. aasta oktoobri vahel kinni peetud mehi hoiti kõiki alguses Belmarshi vanglas Londonis, kuid hiljem viidi kolm neist üle Broadmoori kinnisesse vaimuhaiglasse, sest nende psüühiline seisund halvenes ning üks üritas isegi enesetappu.

11. septembri rünnakute järel vastu võetud terroritõrje seadus lubas valitsusel pidada Suurbritannias kohtuta kinni välismaalasi, kui neid kahtlustati sidemetes terroristidega, ent neile süüdistuse esitamiseks pole piisavalt tõendeid.

2004. aastal otsustas aga lordide koda, et selline kinnipidamine on diskrimineeriv ja ebaproportsionaalne.

2005. aasta märtsis, pärast seaduse muutmist, lasti kaheksa veel vangistuses viibinud terrorikahtlusalust esmalt vabadusse, ent vahistati hiljem uuesti ning viidi immigrantide kinnipidamiskeskusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles