Colombia asepresident nõudis USA narkosõja lõpetamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide uimastivastane programm põhjustab erimeelsusi.
Ühendriikide uimastivastane programm põhjustab erimeelsusi. Foto: AFP / Scanpix

Colombia kaitseminister kritiseeris riigi asepresidendi avaldusi, milles viimane kutsus lõpetama riigi territooriumil läbi viidavat Ühendriikide uimastivastast programmi.


Tegemist on niinimetatud Colombia plaaniga, mille raames on USA kulutanud Ladina-Ameerika narkovastasele sõjale miljardeid dollareid, vahendas AFP.

«Colombia plaan, millel põhineb meie võitlus terrorismi ja narkokaubandusega, peab jätkuma,» ütles kaitseminister Juan Manuel Santos kohalikule ajalehele. Tema sõnul on Ühendriikide abi võitluses uimastiäriga teretulnud.

Colombia asepresident Francisco Santos ütles hiljuti ajalehes El Tiempo ilmunud usutluses, et Ühendriikide narkovastane programm on oma aja ära elanud ja see on liiga sõjaväekeskne.

«Colombia plaan oma eesmärgi saavutanud. See pole enam vajalik,» ütles USA liitlasriigi asepresident, kelle sõnul seab uimastivastane programm riigi väärikuse kahtluse alla.

«Me oleme ainus riik Ladina-Ameerikas, kus Ühendriikide kuvand on positiivne, kuid vaatamata sellele nad kohtlevad meid vääralt,» lisas Francisco Santos, kelle sõnul on uimastiprogrammi poliitiline hind liiga kõrge.

Pinged kahe riigi vahel on viimasel ajal kasvanud, sest USA kongress keeldus hiljuti ratifitseerimast kahe riigi vahelist vabakaubanduslepingut ning Colombia plaani raames eraldatavad rahasummad on viimase kahe aasta jooksul märgatavalt vähenenud.

Väidetavalt 90 protsenti USAsse toodavast kokaiinist pärineb just Colombiast. Džunglid riigi kaguosas on narkojõukude üks peamisi kanaleid uimastite toimetamisel Ameerika Ühendriikidesse.

Vastupidiselt USA ootustele pole kokataimede süstemaatiline hävitamine toonud kaasa aga oodatud tulemust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles