ERR.ee: Mikseri sõnul selgub Iraagi sõja tegelik tulemus aastate pärast

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdur Iraagis.
USA sõdur Iraagis. Foto: Reuters / Scanpix

Selgus, kas Iraagi sõda oli president George Bushi läbikukkumine või mitte, tuleb alles kuue või veelgi rohkema aasta pärast, arvab riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser (Sotsiaaldemokraatlik Erakond), teatas

ERR Uudised

.

Mikser rääkis ETV saates «Välisilm», et olukord Iraagis on praegu küll parem kui aasta või kahe eest, kuid sellele vaatamata tuli sealt tänagi teateid mitmest pommirünnakust, milles hukkus kümneid inimesi.

Olukorra paranemise põhjustena tõi Mikser välja koalitsioonivägede tubli töö eriti pärast vägede arvu suurendamist, mis oli üks president George Bushi poliitika osa, teisena asjaolu, et Iraagi valitsus on suutnud ennast kehtestada, ning kolmandana etniliste ja usuliste pingete vähenemise.

Mikseri sõnul on praegu liiga vara öelda, kas USA on Iraagi sõjaga midagi võitnud, sest selle hindamiseks puudub vajalik distants.

«Kuus aastat on sõda peetud, üle 4000 Ameerika sõduri ja mõnevõrra vähem teiste liitlasvägede sõdureid on saanud surma, kulutatud on ameeriklaste poolt umbes 800 miljardit dollarit - ja liitlased jällegi pisut vähem sinna juurde. Küsimus ei ole mitte ainult selles, kas nüüd Iraak on demokraatlikum kui ta oli enne - Iraagi demokratiseerimine ei olnud ju tegelikult selle sõja põhjus ega ajend,» rääkis Mikser.

Mikseri sõnul on küsimus selles, milline saab olema regionaalne jõudude balanss, sest ameeriklaste jaoks oli Iraak aastakümneid regionaalse tasakaalu hoidmise vahend.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles