10 fakti Obama visiidi kohta Keeniasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Obama Keeniasse saabumas.
President Obama Keeniasse saabumas. Foto: SCANPIX

Eile jõudis Ühendriikide president Barack Obama oma isa kodumaale Keeniasse. Sel puhul heidame põgusa pilgu visiidi korraldust ja tagamaid puudutavatele faktidele.

1. Enne Obamat pole ükski USA president oma ametiaja jooksul käinud ametlikul visiidil Keenias ega ka Etioopias, kuhu Obama suundub täna.

2. Visiidiga kaasnes väidetavalt suurim julgeolekuoperatsioon Keenia ajaloos. Lennujaama terminal suleti saabumiseks ja seda julgestasid USA merejalaväelased, CIA ja salateenistuse agendid, rääkimata kohalikest Keenia sõduritest.

3. Ühendriikide presidendi saabumiseks toodi pealinna 100 000 rahvuslike sisejulgeolekujõudude teenistujaid, linnas on visiidi ajal umbes veerand kogu riigi politseinikest.

4. Obama saabumisel suleti rahvuslik õhuruum 50 minutiks, lahkumisel suletakse see 40 minutiks.

5. Obamat sõiduvahendiks Keenias on pommikindel limusiin The Beast. 1,5 miljonit dollarit maksval sõidukil on 20 cm paksune teraskate ja 13 cm paksune kuulikindel klaas. Lisaks on auto pakiruumis presidendi isiklik verevaru.

6. Nairobi kuberner Evans Kidero püüdis viimasel hetkel kaunistada linna muru istutades. Sellest sai sotsiaalmeedias peatselt tänuväärne aasimisobjekt: näiteks võeti Twitteris kasutusele hashtag #KideroGrass. Samas oli Kidero õigustus igati mõistetav: «Aafrika kultuuris tuleb tähtsa külalise või ämma-äia saabumiseks kodu kaunistada.»

7. Turvakaalutlustel ei saa Obama reisida K’Ogelo külasse, et käia isa haual ja külastada seal elavaid sugulasi. Obama on varem öelnud, et eraisikuna Keenia külastamine oleks tema jaoks ilmselt tähendusrikkam. «Siis saaksin tõepoolest hotellitoast või konverentsikeskusest välja minna,» näitlikustas ta olukorda.

8. Siiski saab Obama kohtuda sugulastega, kes on visiidi tarbeks Nairobisse reisinud. Nende hulgas on ka tema kasuvanaema Sarah. Obama kohta on levinud isegi kuulujutud, mille kohaselt sündis ta tegelikult Keenias. Ometi on president need kummutanud, näidates avalikult oma sünnitunnistust, mis kinnitab, et Obama sündis Hawaiil.

9. Visiit pole siiski Obamale vaid perekondliku tähtsusega. Ühe USA allika sõnul peetakse Ühendriikides Nairobi saatkonda Moskva omast tähtsuselt teiseks Somaalia ja Lähis-Ida läheduse tõttu, kus toimub suur hulk Ühendriikide missioone. Keeniat ja Etioopiat peetakse olulisteks liitlasteks terrorismivastases sõjas.

10. Viimati külastas Obama Keeniat aastal 2006, kui ta oli veel senaator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles