Venemaal keelati «natslike stereotüüpide» tõttu Briti ajaloolaste raamatud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anthony Beevor
Anthony Beevor Foto: Wikipedia.org

Venemaal Kesk-Uuralis asuva Sverdlovski võimud andsid käsu eemaldada koolide ja ülikoolide raamatukogudest kahe tuntud Briti ajaloolase kirjutatud raamatud.

Keelu alla pandi John Keegan ja Anthony Beevor, kes on sõjaajaloolased, edastab AFP.

Vene võimude teatel on nende teoste keelamise põhjuseks asjaolu, et nad levitavad oma teostes natside propaganda loodud stereotüüpe Teise maailmasõja kohta.

«Venemaa mainekate ajaloolaste sõnul tõlgitsevad Keegan ja Beevor valesti Teise maailmasõja sündmusi, on vastuolus ajaloolise materjaliga ning nad kasutavad natsipropaganda stereotüüpe,» teatasid Sverdlovski võimud.

Venemaa on kuulutanud lääne mõjudele «sõja» ning sel aastal on ära keelatud paljud raamatud ja muusikapalad.

Venemaal on nimekiri ka seal keelatud humanitaar- ja kultuuriorganisatsioonide kohta.

Nimekirjas on Open Society Foundation, mis võimude arvates avaldas Venemaal keelatud trükiseid.

Wikipedia: Sir John Desmond Patrick Keegan (15. mai 1934 – 2. august 2012) oli Briti sõjaajaloolane, kes käsitles oma raamatutes sõjapidamist 14. – 21. sajandil. Lisaks maal, õhus ja vees sõjapidamisele huvitas teda ka sõja psühholoogiline pool.

Ta tuntumad teosed on «The Face of Battle», «Soldiers», «A History of Men in Battle» ja veel teisi.

Antony James Beevor (24. detsember 1946) on Briti sõjaajaloolane, kes on lõpetanud Ühendkuningriigi kuulsa Sandhursti sõjaväeakadeemia. Ta on John Keegani õpilane ning sõjaväeliselt auastmelt ohvitser. Ta on käsitlenud oma teostes Teise maailmasõja aega ning 20. sajandi eluolu üldisemalt.

Tema tuntumad teosed on «Stalingrad» ja «Berlin – The Downfall 1945», mis mõlemad on bestsellerid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles