Sri Lanka armee vallutab sisside viimast kantsi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamili Tiigrite (LTTE) foto sissidest, kes mööduvad teel tapetud sõduritest.
Tamili Tiigrite (LTTE) foto sissidest, kes mööduvad teel tapetud sõduritest. Foto: AFP / Scanpix

Sri Lanka sõjaväe teatel on nad tormijooksuga võtnud seni tamili sisside kontrolli all olnud Pallai linnakese riigi põhjatipus ning uputanud ka mitu mässuliste laeva lahingus strateegiliselt tähtsa Jaffna poolsaare pärast.

Tamili Tiigrite kitsikus muutub üha suuremaks, sest sõdurid on surumas neid enda vahele kuue kilomeetri laiusele maakitsusele, mis ühendab poolsaart ülejäänud osaga sellest India ookeani saarest, vahendas Reuters. Teisipäevast alates on armee pommitanud sisse nii põhjast kui lõunast.

«Sõdurid hõivasid Pallai täna, liikudes eilsetelt positsioonidelt edasi, ja jõuavad lähemale Elephant Passile,» ütles armee pressiesindaja brigadir Udaya Nanayakkara, kelle väitel käib võitlus veel vaid väiksemates taskutes, samas kui sissid on taandumas.

Pallai on küla põhjarindel, kus tungivad peale kaks diviisi. Elephant Passi strateegilise baasini, mis kontrollib pääsu Jaffna poolsaarele, on sealt maad veel kaheksa kilomeetrit. Tamili Tiigrid hõivasid tähtsa baasi 2000. aastal.

Sõjalennukid pommitasid varahommikul ka kaht suuremat laeva Chundikulami laguunis. Kolmapäeval anti õhulöök ka samas lähedal kindlustusi rajanud mässulistele, kinnitas õhuväe pressiesindaja Janaka Nanayakkara. Chundikulam asub samuti maakitsuse idarannikul, mitte kaugel Elephant Passist.

Sri Lanka sõjavägi on viimastel kuudel saavutanud rohkem edu kui kunagi varem veerand sajandit väldanud sõjas tamili sissirühmituse LTTE vastu. Eelmisel nädalal vallutati ka mässuliste pealinn Kilinochchi, mis separatistide ambitsioonidele karmi hoobi andis. Eile otsustas valitsus LTTE ametlikult keelata, välistades sellega sümboolselt ka läbirääkimiste võimaluse.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles