Gruusia opositsiooni staabis läks öösel kakluseks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia opositsiooni aktivistid kogunemas parlamendi juurde, kus väidetavalt rünnati nende staapi.
Gruusia opositsiooni aktivistid kogunemas parlamendi juurde, kus väidetavalt rünnati nende staapi. Foto: AFP / Scanpix

Gruusia protestijuhtide sõnul tungisid öösel Thbilisi kesklinnas toimuvate meeleavalduste paika tundmatud isikud, kes lõhkusid nende pressistaabi varustust, ent võimude arvates võis see olla opositsiooni enda lavastus.


Saakašvili-vastase opositsioonilise vabariikliku partei liider Irakli Batiašvili rääkis, et laupäeval kohaliku aja järgi umbes tund enne keskööd «ründas» areeni poolsada meest, läksid füüsiliselt mõnele opositsiooniaktivistile kallale, rebisid maha loosungeid ja purustasid arvuteid, vahendas uudisportaal

civil.ge

.

Mõne pealtnägija sõnul kandsid ründajad kaikaid ja olid tsiviilriietes, samas kui teiste selgituste kohaselt olid nad Thbilisi linnakoristusteenistuse mundrites. Üks opositsiooni töötaja rääkis, et munitsipaalkoristajateks riietunud mehed sisenesid pressikeskusesse «ja hakkasid kohe arvuteid purustama».

Kolm lauaarvutit, üks sülearvuti ja televiisor said tema sõnul rikutud või viidi ründajatega kaasa. Üks kohapeal viibivaist tehnikuist ütles, et kannatada said ka helisüsteemid, ent kahjude täit ulatust ei osanud keegi öelda. Selleks ajaks oli meeleavaldus tegelikult juba laiali läinud ja platsil viibis veel vaid mõnikümmend aktivisti, kes enda sõnul valvasid varustust.

Endine parlamendispiiker ja praegu opositsiooniliikumist juhtiv Nino Burdžanadze kinnitas, et informeeris kiirelt politseid juhtunust, kuid sellest hoolimata ei olnud politsei sündmuspaigale kohale tulnud. Ta rääkis sellest veidi pärast keskööd parlamendi ette kogunenud opositsioonijuhtide kõrval seistes.

Gruusia asesiseminister Eka Zguladze andis seejärel pressikonverentsi, kus ta nimetas juhtunut «rüseluseks» protestijate ja tänavapuhastajate vahel. «See on väga ebameeldiv kõigile osapooltele,» nentis ta. «Ma ei taha teha mingeid järeldusi, kuna juurdlus on alles väga varases staadiumis ning pole päris selge, mis täpselt juhtus ja mis oli selle tänavapuhastajate ja protestijate vastasseisu tulemus,» lisas aseminister.

Hiljem siseministeeriumist saadetud kirjalikus teates märgitakse, et kui koristajad saabusid, siis ründasid neid tsiviilisikud, kes osalesid demonstratsioonidel. Teate kohaselt sai kahjustada arvuti- ja helitehnika, kuid tõsiselt vigastatuid polnud.

Meeleavaldajate liidrid olid ministeeriumi andmetel ise koristajaid nõudnud ja kooskõlastanud selle ka linnavõimudega, kuid kui rühm koristajaid kohale saabus, siis asusid meeleavaldusel osalenud kodanikud neid mõnitama ja solvama. 

Zguladze sõnul uurib politsei juhtunut Rustaveli prospektile paigaldatud tänavakaamerate salvestistest. Opositsiooniliidrid nõudsid, et need tehtaks avalikuks ning ka aseminister kinnitas, et materjal «tuleb saadavale».

Öine juhtum oli esimene vägivallaintsident kolm päeva kestnud massiprotestimeeleavalduste käigus, mida organiseerivad rohkem kui tosin erinevad valitsusvastast partei, kes nõuavad president alles mullu uue mandaadi saanud Mihheil Saakašvili lahkumist ning ennetähtaegsete valimiste korraldamist.

Palmipuudepüha tõttu tehakse täna miitingutes paus, kuid homsest lubatakse massiaktsioone juba üle kogu riigi läbi viia, mitte ainult pealinnas. Politsei on asesiseministri sõnul näidanud seni üles «maksimaalset vaoshoitust» ning ka protestijad on olnud rahulikud. Korravalvejõud lubavad ka edaspidi mitte sekkuda ja demonstratsioone mitte takistada, ükskõik kui kaua need ei kesta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles