Hiina eitab uiguuride surnukspiinamisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uiguuri kogukonna liider Rebiya Kadeer.
Uiguuri kogukonna liider Rebiya Kadeer. Foto: Reuters/ScanPix

Hiina nimetas eile alusetuks uiguuri vähemuse eksiilis viibiva juhi väidet, et rahutus Xinjiangi provintsis riigi loodeosas on surnuks piinatud ligi 200 uiguurist vangi.


Maailma Uiguuride Organisatsiooni juht, USAs Washingtoni lähedal elav Rebiya Kadeer teatas esmaspäeval AFP-le, et talle saatis faksi üks Kõrgõzstani põgenenud anonüümne politseinik, kelle sõnul on Xinjiangi pealinnas Urumqis juulikuiste rahutuste mahasurumise aegu kinni peetud, piinatud ja tapetud 196 uiguuri.



Kadeer kirjeldas AFP-le, et teate põhjal ei kannatanud üks uiguur piinamist välja ja tappis end. Kadeer märkis, et tal pole võimalik väidet kontrollida, kuna piirkonnas telefoniliinid ei tööta, ning lisas: «Olen kindel, et kui see avalikuks tehakse, teatab Hiina, et see ei vasta tõele.»



Just nii juhtuski. «Mul pole aimugi, kust arv 196 pärineb,» teatas riiklikule ingliskeelsele ajalehele Global Time­s Xinjiangi valitsuse pressiesindaja Hou Hanmin. «Ametlikult on arreteeritud inimeste arv 83.» Hou sõnul on väide tapmiste kohta nii alusetu, et seda pole mõtet põhjendadagi.



Hiina viimase paari aastakümne rängimad etnilised kokkupõrked puhkesid 5. juulil, mil vägivallas uiguuride ja hani rahvusest hiinlaste vahel hukkus ametlikel andmetel vähemalt 197 inimest. Peking süüdistab mässu organiseerimises Kadeeri.



62-aastane endine ärinaine on väitnud, et rahutuste järel on kas vahistamiste või tapmiste tagajärjel teadmata kadunud üle 10 000 uiguuri. Kohalik valitsus lükkas süüdistuse ümber, öeldes, et see on täielik vale.



Samuti eitas Xinjiang üleeile riigimeedia teateid, nagu algaks sel nädalal kohtuprotsess rohkem kui 200 inimese üle, keda süüdistatakse seotuses kokkupõrgetega.



Ingliskeelne päevaleht China Daily kirjutas esmaspäeval oma esiküljel, et Urum­qi kohus valmistab protsessi alustama.



«Ma ei tea, kuidas China Daily selle infoni jõudis, kuid see ei vasta tõele.» ütles kohaliku valitsuse pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles