Uganda laialdane koostöö Põhja-Koreaga leidis lõpu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uganda president Yoweri Kaguta Museveni.
Uganda president Yoweri Kaguta Museveni. Foto: EDUARDO MUNOZ/Reuters/Scanpix

Uganda saatis riigist välja Põhja-Korea sõjaväeeksperdid ja firmade esindajad ajal, mil Aafrika riike survestatakse täitma Põhja-Koreale tuumaprogrammi tõttu kehtestatud ÜRO sanktsioone.

Ugandas pärast deporteerimist viibivad põhjakorealased on kas diplomaadid või eraisikud, ütles Uganda asevälisminister Okello Oryem.

«Me järgime (ÜRO sanktsioone) täielikult,» sõnas Oryem, kelle sõnul ei katkestata Põhja-Koreaga diplomaatilisi suhteid.

Uganda nõudis ka Põhja-Korea peamise relvakaubandusfirma Korea Mining Development Trading Corporationi esindajate lahkumist. Ettevõttele kehtivad ÜRO ja USA sanktsioonid.

Otsus tähistab poliitilist muutust Ugandale, mille suhted Põhja-Koreaga olid senini soojad. Põhja-Korea spetsialistid andsid aastaid väljaõpet Uganda julgeolekujõududele.

Uganda president Yoweri Museveni on nimetanud Põhja-Koread ka parimaks näiteks võitluses niinimetatud lääne imperialismi vastu.

Pyongyangi tuumakatsetuste tõttu kehtestati Põhja-Koreale täiendavad ÜRO sanktsioonid, mille elluviimist nõutakse rahvusvahelisel areenil üha jõulisemalt.

Märtsis nägi uudisteagentuur Associated Press ÜRO raportit, milles näidati, kuidas Pyongyang hiilib mööda riigile kehtestatud sanktsioonidest ja teeb laialdast koostööd Aafrika riikidega Angolast Ugandani. Kõnealune koostöö hõlmab nii sõjalist väljaõppet kui ka ehitust.

Raportist öeldi, et Põhja-Korea sõjavägi õpetab välja Uganda õhuväe piloote ja tehnikuid leppe alusel, mis pidi aeguma 2018. aasta märtsis. Ugandat teavitati, et leping rikub Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles