USA katsetab Euroopas uusi mobiilseid õhubaase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
40 Lockheed Martini õhk-maa-tüüpi raketisüsteemi tehingu allkirjastamise tseremoonia.
40 Lockheed Martini õhk-maa-tüüpi raketisüsteemi tehingu allkirjastamise tseremoonia. Foto: ALIK KEPLICZ / AP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide õhuvägi  katsetas Poolas uut mobiilset õhuväeüksust, et valmistuda võimaliku konflikti korral kiiresti reageerima.

USA õhuvägede uus kava võimaldab liigutada üksusi kiiresti mõne abivajava liitlasriigi pinnale, valmistada eskaader ette ning alustada selle järel lennumissioonidega.

Agustini sõnul ei soovi väed kohalikele riikidele koormaks olla ning mobiilsed baasid lubavad õhuväel liikuda vajalikku piirkoda täielikus tegutsemisvalmiduses ilma lisamajutuse või elektrisüsteemide vajaduseta.

«Kuigi meil on väga suuremeelsed võõrustajad, on neil vaja oma võimekust enda prioriteetide tarbeks,» märkis USA brigaadikindral Roy Agustin. «Me oleme sellega paremas valmisolekus ja tulemuseks on suurem sünergia.»

Väljaande Defense News teatel on üksuses 87 veokit, kaks C-130J transportlennukit ning rong varustuse liigutamiseks. Esimesed sõidukid saabusid Poola 16. juulil, kuu lõpuks oli kogu vajalik varustus kohal.

Brigaadikindrali sõnul erineb õhuväe süsteem tavapärastest mobiilsetest baasidest selle poolest, et sisaldab ka meditsiinilist personali, transpordi- ja ehitussõidukeid ning lennumissioonide ülesseadmise jaoks vajalikke vahendeid.

USA õhujõud paigutavad kava kohaselt süsteemid üle Euroopa kindlaksmääratud positsioonidele, et võimaldada ohu korral kiiret reageerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles