Brüsseli lekked: Venemaal võib olla Krimmis tuumarelvi (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumamuuseum Sevastopolis.
Tuumamuuseum Sevastopolis. Foto: Sergei Malgavko/TASS/Scanpix

Seoses Brüsselile korraldatud küberrünnakutega lekkisid tuhanded diplomaatilised vestlused, milles kirjeldatakse muuhulgas Krimmi «kuuma tsoonina», kus võivad paikneda venelaste tuumarelvad.

Ühes lekkinud vestluses, mis pärineb 8. veebruarist, öeldakse, et Krimm on muutunud «kuumaks tsooniks, kuhu võib olla juba paigutatud tuumarelvasid».

Avalikult ei ole Euroopa Liit ega USA mõista andnud, et Krimmis võiks tuumarelvasid paikneda.

ELi sekretariaat teatas vastuseks, et on teadlik väidetest tundliku informatsiooni lekkimise kohta ning juhtumi uurimisega tegeletakse.

Mitme aasta jooksul varastati tuhandeid sõnumeid, kus diplomaadid arutasid teemasid alates USA president Donald Trumpi ettearvamatusest ja probleemidest Venemaa ja Hiinaga tegelemisel, kuni globaalse kaubanduse ja Iraani tuumaleppeni välja. Ründe avastas väidetavalt küberturvalisuse ettevõte Area 1.

Paistab, et diplomaatidelt varastatud dokumendid kinnitavad arvatavaid hirme ELi ja USA presidendi Donald Trumpi vahelises suhtluses. Näiteks kirjeldasid diplomaadid Trumpi ja Vene riigipea Vladimir Putini kohtumist Helsingis «edukana (vähemalt Putini jaoks)».

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles