Austraalia tegi ISISe perede osas karmi otsuse (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia peaminister ütles, et ametnikke ei seata ohtu selleks, et tuua Lähis-Idast tagasi sinna Islamiriigi aladele elama läinud kodanikke.
Austraalia peaminister ütles, et ametnikke ei seata ohtu selleks, et tuua Lähis-Idast tagasi sinna Islamiriigi aladele elama läinud kodanikke. Foto: RODI SAID / REUTERS / Scanpix

Austraalia ei sea oma ametnikke ohtu äärmuslaste tagasitoomisega Lähis-Idast, ütles peaminister pärast seda, kui üks Islamiriigi (ISIS) võitleja lesk palus oma laste kojutoomist Süüria pagulaslaagrist.

Austraalia rahvusringhääling ABC usutles Põhja-Süüria pagulaslaagris üht naist, kes elas seal oma imikust poja ja alatoitunud 6-aastase tütrega pärast põgenemist äärmusrühmituse viimasest kantsist Baghouzis.

24-aastase Zehra Dumani sõnul vajab ta tütar haiglaravi ja ta tahab võtta lapsed endaga kaasa Austraaliasse. «Minu lastel on õigus sellele, et neid koheldaks kui normaalseid lapsi,» sõnas naine. 

«Siin ei hooli meist eriti keegi ja ma saan aru vihast, mis neil siin meist paljude vastu on,» ütles ta ringhäälingule, viidates kurdi ametivõimudele.

Austraalia peaminister Scott Morrison.
Austraalia peaminister Scott Morrison. Foto: STRINGER / REUTERS / Scanpix

Peaminister Scott Morrison ütles, et austraallased, kes viivad oma pere sõjatsooni, et võidelda ISISe poolel, vastutavad oma tegude eest ise.

«Suurim tragöödia on see, et need, kes läksid ja liitusid terroristidega, et toetada terrorismi läbi Daeshi, ja võtsid kaasa oma pered sõjatsooni, kus nad võitlevad sisuliselt Austraalia vastu, panid oma lapsed sellesse õudsesse olukorda,» ütles Morrison.

«Ma ei sea ühtegi austraallast ohtu, et proovida neid inimesi neist oludest ära tuua,» lisas ta.

Zehra Duman sõitis Süüriasse 2014. aastal olles 19-aastane ja abiellus seal teise austraallase, Mahmoud Abdullatifiga. Mees suri vaid viis nädalat pärast abiellumist ja naise teisest abielust sündis kaks last. Tänaseks on ka naise teine abikaasa hukkunud.

Enda sõnul on ta püüdnud ISISe aladelt juba kaks aastat lahkuda, aga pole seda rahapuuduse ja teekonna ohtlikkuse tõttu teha saanud. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles