Moskva ähvardab taas Iskanderitega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisministeeriumi kõrghoone Moskvas..
Vene välisministeeriumi kõrghoone Moskvas.. Foto: SCANPIX

USA uus administratsioon on pigem intensiivistamas kui ümber vaatamas oma raketikilbi-plaane, leiab Vene asevälisminister Sergei Rjabkov, kelle sõnul ei nähta ka Moskvas mingit alust oma strateegilise arsenali järsuks kärpimiseks.


Interfaxile intervjuu andnud kõrge ametnik rääkis, et ameeriklased pole ümber vaadanud oma plaane raketitõrjesüsteemi elementide Euroopasse paigutamisest ning ta peagi seda tegemist tõenäoliseks.

«Me, vastupidi, näeme, et toimub töö intensiivistamine raketitõrjesüsteemi sfääris, sealhulgas NATO formaadis,» tunnistas Rjabkov, kelle sõnul on Venemaa valmis paigutama oma Iskander-raketid ikkagi Kaliningradi, kui Washington varasemate kavatsustega edasi läheb.

«Keegi pole seda positsiooni muutnud... Kui ei tule raketikilpi, pole ka Iskandereid,» teatas ta, viidates president Dmitri Medvedevi eelmisel sügisel tehtud ähvardusele, mis oli mõeldud USA plaani vastu paigutada Poola oma püüdurraketid ja ehitada Tšehhi pinnale uue radarijaama. Medvedev hiljem vihjas, et see vastumeede pandi kalevi alla.

Venemaa ise ei näe praegu mingit alust oma strateegiliste relvade arsenali drastilisele vähendamisele, kinnitas aseminister samas intervjuus, kui tal paluti kommenteerida mõne eksperdi arvamust, et USA ja Venemaa võiksid kahandada oma tuumapotentsiaali tuhande või isegi mõnesaja lõhkepeani.

Rjabkov nahutas ameeriklasi ka järgmisel nädalal Gruusia pealinna Thbilisi lähedal algavate NATO rahvusvaheliste manöövrite pärast. Moskvas nähakse selles tema sõnul «sõjalist ja poliitilist toetust agressorile».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles