Politkovskajat mälestanud inimesed süüdistasid Kremlit

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Politkovskaja mõrvast möödus neli aastat.
Anna Politkovskaja mõrvast möödus neli aastat. Foto: SCANPIX

Sajad inimesed kogunesid Moskvasse, et mälestada nelja aasta eest tapetud Kremli-kriitilist uurivat ajakirjanikku Anna Politkovskajat.

Inimesed kandsid Politkovskaja portreepilte ja lilli ning süüdistasid armastatud ajakirjaniku mõrvas Kremlit, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Ma ei suuda uskuda, et mõjuvõimsad inimesed Moskvas ja Tšetšeenias ei suuda leida Anna mõrvareid. Ma ei usu, et uurijatel pole õnnestunud tapjat Euroopas arreteerida,» arvas Dmitri Muratov, kes on Politkovskaja endine kolleeg väljaandest Novaja Gazeta. «Võib-olla polnud poliitilist tahet?» küsis Muratov, viidates sellele, et Politkovskaja mõrvajuhtum on endiselt lahendamata.

Kremli poliitikat ja Tšetšeeni sõda kritiseerinud 48-aastane Politkovskaja lasti maha toonase presidendi ja praeguse peaministri Vladimir Putini sünnipäeval 7. oktoobril 2006 oma kodumaja liftis.

Paljud Politkovskajat mälestanud inimesed leidsid, et ajakirjaniku mõrv ei toimunud Putini sünnipäeval juhuslikult.

«Venemaa on sümbolite riik. Politkovskaja mõrv Putini sünnipäeval ütleb palju,» leidis opositsioonipoliitik ja maailmanimega maletaja Garri Kasparov.

«See pole kokkusattumus,» leidis ka teine opositsioonipoliitik ja endine asepeaminister Boriss Nemtsov. «See on valitsemise stiil. Võimud vihkavad ajakirjanikke, kes uurivad nende endi kriminaalset tegevust,» leidis Nemtsov.

«See oli riiklik mõrv,» arvas ka Vene sõnavabaduskaitse organisatsiooni Glasnosti kaitsefondi juht Aleksei Simonov.

Võimude ametliku seisukohtadega vastuollu sattunud Politkovskaja kirjutas raamatu «Punini Venemaa», mis pälvis võimude pahameele.

Tema mõrv vapustas kogu maailma ja tõstatas taas teema ajakirjandusvabaduse puudumisest ja tellimusmõrvade jätkumisest Venemaal. Kreml on seotust mõrvaga eitanud ja kohus ajakirjaniku mõrva lahendamisel pole edenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles