Brexit, terror ja kosmosekuritegu: need olid loetumad välisuudised aastal 2019

Postimees
Copy
15. aprillil puhkes tulekahju Pariisi Jumalaema kirikus.
15. aprillil puhkes tulekahju Pariisi Jumalaema kirikus. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Põleng Pariisi Jumalaema kirikus, terrorirünnak Sri Lankal ja inimohvritega lennuõnnetused. Need olid Postimehe kõige loetumad välisuudised 2019. aastal.

1. Briti parlamendisaadikud proovivad leppeta Brexitit vältida

Theresa May.
Theresa May. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Lõppeva aasta märksõna välispoliitikas oli kahtlemata Brexit ja kõige loetumaks välisuudiseks 2019. aastal oli Brexiti teemaline blogi, mille keskmes oli tänaseks juba eelmise Suurbritannia peaministri Theresa May püüdlus saavutada Briti parlamendis heakskiit oma Brexiti-leppele.

2. POSTIMEES PARIISIS Allikas: Notre Dame'i põlengu tõenäolisim põhjus on lühis

15. aprillil kell 18.50 kohaliku aja järgi süttis Pariisis põlema Jumalaema kirik. Tulekahju tagajärjel hävisid 1345. aastal valminud katedraali katus ning haritorn. Postimees sõitis Pariisi ja kajastas kohapealt sealseid meeleolusid pärast linna ühe sümboli osalist hävinemist.

Tulekahju Pariisi Jumalaema kirikus.
Tulekahju Pariisi Jumalaema kirikus. Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS/Scanpix

3. Blogi: kõik Sri Lanka katoliku kirikud jäävad suletuks

21. aprillil raputas maailma teade kaheksas Sri Lanka hotellis ja kirikus toimunud plahvatusest, milles sai surma 253 ja viga rohkem kui 500 inimest. Terroritünnakute eest võttis vastutuse äärmusrühmitus ISIS. 

Väidetavalt oli hotellide ja kristlike pühamute vastu suunatud terrorirünnak vastus kuu aega varem Uus-Meremaal Christchurchis toimunud terrorirünnakule, kus paremäärmuslik terrorist avas tule kahes mošees ja tappis 50 inimest.

4. Videod ja galerii: Moskvas hädamaandumisel süttinud lennukis hukkus 41 inimest

Lennuõnnetus Moskvas.
Lennuõnnetus Moskvas. Foto: Sergei Fadeichev/TASS/Scanpix

5. mai õhtupoolikul lahvatas põlema Murmanskisse suundunud lennuk, mis oli äsja teinud hädamaandumise Moskva Šeremetjevo rahvusvahelisel lennuväljal. Lennuki pardal viibinud 78 inimesest hukkus 41.

Nõnda suur ohvrite arv oli Vene meedia teatel tingitud sellest, et paljud reisijad otsustasid evakueerimiskäsu saamise järel kaasa võtta oma pagasi ja see aeglustas lennukist väljumist.

5. Merehätta sattunud Norra kruiisilaev jõudis sadamasse

23. märtsil sattus merehätta Norra kruiisilaev Viking Sky, millel tekkis Møre og Romsdali rannikust kahe kilomeetri kaugusel tormisel merel mootoririke. Laeva pardal viibis 1378 reisijat ja meeskonnaliiget, kes postitasid sotsiaalmeediasse kõhedust tekitavaid videosid laeva pardalt. 

6. Hispaania maasikad tulevad vägivalla ja vägistamise hinnaga

Varakevadel kirjutasime, kuidas maasikahooaja eel saabuvad Hispaaniasse kümned tuhanded marokolannad, kes aitavad põldudelt korjata paljudele Euroopa turgudele jõudva maasikasaagi.

Paraku varjutab Hispaania punaseks kullaks nimetatud maasikaäri hooajalistele töölistele osaks saav ärakasutamine, füüsiline ja vaimne vägivald, vägistamine ja halvimal juhul prostituudiks sundimine ning ohvritele ei suuda abi pakkuda isegi Hispaania võimud. 

7. Türgi alustas rünnakut Süürias

9. oktoobril teatas Türgi president Recep Tayyip Erdoğan sõjalise operatsiooni alustamisest Põhja-Süürias, misjärel kuulutas Kurdi administratsioon omakorda välja üldmobilisatsiooni ning kutsus tsiviilisikud üles piirkonda Türgi agressiooni eest kaitsma.

Türgi otsus alustada sõjalist operatsiooni tuli pärast seda, kui Ameerika Ühendriikide president Donald Trump oli teatanud, et USA viib Kirde-Süüriast oma väed välja. Selle otsuse järel süüdistati Trumpi kurdide reetmises, sest kurdirühmitus Süüria Demokraatlikud Jõud (SDJ) olid USA suurimaks liitlaseks võitluses äärmusrühmitusega ISIS.

Türklased lehvitamas Türgi sõjaväe masinatele, mis olid oktoobri alguses teel Süüriasse.
Türklased lehvitamas Türgi sõjaväe masinatele, mis olid oktoobri alguses teel Süüriasse. Foto: BULENT KILIC/AFP/Scanpix

8. USA naisastronauti kahtlustatakse maailma esimeses kosmosekuriteos

Lõppev aasta läheb ajalukku kui esimene, mil kedagi süüdistati kosmoses toime pandud kuriteos. Nimelt kasutas USA naisastronaut Anne McClain rahvusvahelise kosmosejaama (ISS) arvutit oma mehe järele nuhkimiseks.

USA astronaut Anne McClain.
USA astronaut Anne McClain. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

9. KAART: Terroristid ründasid kaitseväelaste baasi Malis, vigastatud Eesti sõdurite arv tõusis kuueni

Juulis ründasid enesetaputerroristid autosse paigutatud isevalmistatud lõhkekehaga Malis Gao linnas Prantsuse sõjaväebaasi, kus sai viga kuus Eesti kaitseväelast. 

Terroristid ründasid autopommiga sõjaväebaasi pääslat, kus toimus plahvatus. Seda sama pääslat olid rünnaku hetkel valvamas Eesti sõdurid.

10. Erakordselt julm mõrv: Soomes tapeti, tükeldati ja küpsetati mees

Tänavu aasta alguses jõudis lõpuni uurimine, mis käsitles 2018. aasta augustis toimunud jõhkrat kuritegu, mille käigus tappis 43-aastane Iraagist pärit mees kahtlustuse kohaselt teise iraaklase, lõikas tema laiba pisikesteks tükkideks ning keetis need surnukeha hävitamiseks.

11. Hollandi võimud said Utrechti arvatava trammiründaja kätte

Utrechtis hukkunute mälestamine.
Utrechtis hukkunute mälestamine. Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS/Scanpix

Hollandis Utrechtis sai märtsis trammis toimunud tulistamises surma kolm ja haavata viis inimest. Rünnakus süüdistati 37-aastast türklast, kes oli varem väidetavalt võidelnud Venemaal Tšetšeeni Vabariigis.

12. Isa surnuks pussitanud tüdrukud pugesid venelastele südamesse

Eelmisel suvel lähenesid kolm tüdrukut oma tugitoolis tukkuvale isale, lõid teda haamriga, pritsisid talle näkku pipragaasi ja pussitasid teda. Mees leiti hiljem surnuna, kehas 36 noahaava. Postimees selgitaks, miks nõutakse Venemaal avaliku hukkamõistu asemel tüdrukute vabastamist kohtupidamisest.

13. Oulut vapustab alaealiste tüdrukute vägistamislaine

Soomes Oulus süüdistati kaheksat meest ühe ja sama tüdruku eri aegadel vägistamises ning veel viit meest süüdistati ühes grupivägistamise juhtumis. 

Valdav osa süüdistatuist on välismaa päritolu täisealised mehed. Peamiselt on tegemist varjupaigataotlejate ja pagulasstaatusega isikutega, mõnel neist on ka Soome kodakondsus.

14. Isa päästis oma kaheksa-aastase tütre elu, enda elu hinnaga

Ameerika Ühendriikides Florida osariigis uppus 46-aastane mees, kes sukeldus vette, et päästa enda uppuv tütar.

Kolmeliikmeline perekond - ema, isa ja tütar - kõndisid puhkuse ajal mööda rannajoont Captiva saarel, mis asub Mehhiko lahe ääres. Pereema kõndis mehest ja lapsest natukene eespool, ent ühel hetkel selja taha vaadates avanes talle kohutav pilt. Nii tema tütar kui mees olid võitlemas lainetes oma elu eest. Ema ja isa koostöös õnnetus tütar päästa, isa aga jättis lainetes elu.

15. Põrgukuumus: eurooplased surevad, rekordid purunevad, Notre-Dame variseb ja rongid seisavad

Suvekuumus Pariisis.
Suvekuumus Pariisis. Foto: Lewis Joly/AP/Scanpix

Südasuvel purunesid mitmel pool Euroopas kuumarekordid, näiteks ulatus Pariisis õhutemperatuur kohati 41 soojakraadini. Põrgukuumus tõi kaasa surmajuhtumeid, võimud piirasid nii põhjavee kui ka jõevee taseme kiire kahanemise tõttu vee kasutamist.

16. Sukeldujad võisid käia Estonia vrakil

Septembris teatas Soome piirivalve, et Saksa lipu all sõitnud sukelduslaev sõitis Estonia vraki kohale ja lasi vette sukeldusroboti. Sellega rikuti Estonia hauarahu. Arvatakse, et sukeldusroboti vettelaskjad valmistavad dokumentaalfilmi.

Hiljem selgus, et hauarahu rikkumises kahtlustatakse kaht rootslast, aga kuna vraki kohal käinud alus sõitis Saksa lipu all ja Saksamaa ei ole erinevalt teistest Läänemere maadest Estonia hauarahu kokkuleppele alla kirjutanud, pole kindel, et hauarahu rikkujatele saab esitada süüdistuse.

17. 10 aastat tagasi kaduma läinud mees leiti külmkapi tagant

10 aastat tagasi läks USA Iowa osariigis kaduma mees, kes lahkus ilma saabasteta lumetormi. Sel aastal leiti ta surnukeha aga külmkapi tagant toidupoest, kus mees ise töötas.

Kauplus suleti juba kolm aastat tagasi, aga alles tänavu hakati sealt eemaldama riiuleid ja külmkappe, pärast mida mehe surnukeha leitigi.

18. Etioopia lennuõnnetuses hukkus 157 pardal viibinud inimest

Lennuõnnetus Etioopias.
Lennuõnnetus Etioopias. Foto: TIKSA NEGERI/REUTERS/Scanpix

10. märtsil kukkus vahetult pärast õhkutõusmist Etioopia pealinna Addis Ababa lennujaamast alla Ethiopian Airlines reisilennuk Boeing 737. Õnnetuses hukkusid kõik 157 lennuki pardal viibinud inimest.

19. Karm video: Venemaa kaugpommitaja lagunes maandumisel pooleks ja plahvatas

Jaanuaris toimus Venemaal Murmanski oblastis lennuõnnetus, mille tagajärjel purunes maandumisel kaugpommitaja Tu-22M3. Õnnetusest avaldati kõhedusttekitav video, millest on näha, et lennuk lagunes maandumisel pooleks ning plahvatas.

20. Soome pedofiilid uimastasid ja vägistasid kaamera ees lapsi

Tänavu tutvustas Soome politsei 2017. aastal alguse saanud uurimise tulemusi, millest selgus, et viis soomlast panid aastate vältel toime koletuid seksuaalkuritegusid. Nimekiri kuritegudest oli pikk: lapse seksuaalne ärakasutamine, vägistamine, lastest tehtud ebasündsate piltide levitamine, seesuguste piltide ebaseaduslik suures koguses omamine ning nende vaatamine, lisaks narkokuriteod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles