BLOGI: Pariisi rünnakutes hukkus vähemalt 129 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Pariisis hukkus reede õhtul terrorirünnakutes vähemalt 129 inimest
  • Vigastada sai 352 inimest
  • Terrorirünnakute eest võttis laupäeval vastutuse nn Islamiriik
  • Islamiriik ähvardas oma uues videos rünnata järgmisena Washingtoni

Pariisi südames sai reede õhtul terrorirünnakute järel surma vähemalt 129 inimest, vastutuse võttis nn Islamiriik. Täna öösel ründasid Prantsusmaa sõjalennukid nn Islamiriigi tugipunkte Süüria põhjaosas Raqqas. Suurbritannia saatis aga tänavale järgmise terrorirünnaku kartuses hambuni relvis lisajõud. Postimees andis olulisematest sündmustest jooksvalt ülevaate.

ESMASPÄEV 16.11.2015

23:51 Süüriast naasvad Prantsuse kodanikud võidakse panna koduaresti ja karmi jälgimise alla, ütles Prantsuse valitsusallikas.

23.12 USA välisminister John Kerry saabus esmaspäeval Pariisi, et kinnitada Washingtoni kindlat toetust Prantsusmaale pärast reedeseid ohvriterohkeid terrorirünnakuid.

21.52 «Äsja üle Pariisi kandunud jõhker terrorilaine oli rünnak euroopaliku eluviisi ning vabaduste vastu. Meie kõigi ülesanne on neid vabadusi kaitsta,» sõnas täna Estonia teatris kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras kaitseväe aastapäevale pühendatud kõnes.

21.33 Twitteris loodi Pariisi terrorirünnakutes hukkunute mälestuseks konto.

20.44 Terrorirünnakutest Pariisis on möödunud kolm päeva ja juba on sotsiaalmeedias näha, kuidas mõned Pariisi elanikud on julguse kokku võtnud ja läinud linna peale, otsinud üles mõne terrassi ja istunud seal maha ning teinud endist pilte, postitades need hashtagiga #JeSuisEnTerrasse. «Peame edasi elama!» on selle aktsiooni puhul üks levinumaid sõnumeid.

19.47 Pariisi rünnakute ühe eestvedaja vend Mohamed Abdeslam ütles, et nende pere ei ole teadlik, kus asub tagaotsitav Salah. «Me ei tea, kus ta on ega oma teavet selle kohta.»

19.37 Eiffeli torn on kattunud ööpimeduse saabudes Prantsuse trikoloori värvidesse.

Foto: FRANK AUGSTEIN/AP

19.31 Pariisi Bataclani kontserdimaja omanikud ütlesid oma Twitteris postitatud pöördumises, et nad on sõnatud, väljendamaks oma kurbust möödunud reedel toimunud rünnaku pärast.

19.15 Venemaal Moskvas on Prantsuse saatkonna ette terrorirünnakute ohvrite mälestuseks toodud lilled, küünlad ja Pariisi Eiffeli torni kujuke lume alla mattunud. 

Foto: AP
Foto: AP Foto: Pavel Golovkin/AP

19.07 Video: Islamiriigi pöördumine, kus äärmusrühmitus lubas järgmisena Washingtoni rünnata.

19.03 President François Hollande lõpetas mõnikümmend minutit tagasi kõne Prantsuse parlamendi mõlema koja ühisistungil.

Allpool on ära toodud mõned tema seisukohad:

  • Tugevdada tuleb Euroopa Liidu piirikontrolli. «Kui Euroopa ei kontrolli oma välispiire, siis on see rahvuspiiride tagasitulek. See tähendab ELi lammutamist,» hoiatas ta.
  • Pikendada tuleb üleriigilist eriolukorda. Valitsus esitab parlamendile seaduseelnõu, mis pikendaks üleriigilise eriolukorra kehtivust praeguselt 12 päevalt 30-le.
  • Uued õigused deporteerimiseks. Hollande kutsus üles muutma Prantsuse põhiseadust, lihtsustamaks riigile julgeolekuohtu kujutavate inimeste väljasaatmist.
  • Tugevdada tuleb julgeolekujõudu: 5000 politseinikku, 2500 kohtutöötajat ja 1000 piirivalvurit palgatakse juurde.
  • Sõjaväge kärped ei taba. Prantsuse riigipea ütles, et armeed ei taba kärped kuni enne 2017. aastat ja sõjaväe 2007. aastal tühistatud õigused taastatakse.
  • Rohkem õhulööke Süürias. Hollande lubas intensiivistada õhulööke Islamiriigi vastu. «Terrorism ei purusta vabariiki, vaid vabariik purustab terrorismi,» ütles ta.
  • Kohtumine Obama ja Putiniga. Hollande'i sõnul kohtub ta lähipäevil oma USA ja Vene ametivennaga, et arutada koostöövõimalusi Islamiriigi vastu.

18.58 Saksa politsei pidas kinni alžeerlase, kellel on võimude kinnitusel seos Pariisi rünnakutega.

Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Scanpix
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

18.54 Ungari peaminister Viktor Orbán ütles, et pühasõdalased on Euroopa rändekriisi ära kasutanud ning varjuvad asüülitaotlejate sekka. «Terroristid kasutavad massirännet teadlikult ja organiseeritult ära, segunedes oma kodudest parema elu ootuses lahkuvate inimeste massiga,» ütles peaminister parlamendis.

18.34 AFP: USA rokkbändi Eagles of Death Metal fännid Suurbritannias on alustanud sotsiaalmeedias kampaaniat, milles utsitavad internetist alla laadima bändi esitatavat laulu «Save a Prayer». Facebooki leht, kus kutsutakse laulu alla laadima, on saanud enam kui 6500 meeldimist. Kampaania korraldajad ütlevad, et see oleks kena žest. Laul on Briti muusikaedetabelites hetkel 96. kohal, kuid fännid tahaksid, et laul vallutaks kõigi abiga edetabelite tipud. «Aitame Eagles Of Death Metal bändi sel nädalal number esimeseks, toetuse ja rahu märgiks!»

Eagles of Death Metal esines reede õhtul Pariisis Bataclani kontserdimajas, 1500 inimest mahutav kontserdimaja oli pilgeni rahvast täis. Umbes tund pärast bändi lavale astumist sai kontserdist veresaun, kokku hukkus rünnakus ligi sada inimest.

18.27 USA president Barack Obama nimetas äärmusrühmitust Islamiriik «kurjuse näoks» ning kutsus kõiki riike tugevdama pingutusi sellest lähtuva ohuga võitlemiseks. «Me peame tegema kõik, mis meie võimuses, et kaitsta oma rahvaid uute rünnakute eest,» ütles Obama G20 riikide tippkohtumise lõppedes.

Prantsusmaa president François Hollande. Foto: Reuters
Prantsusmaa president François Hollande. Foto: Reuters Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS

18.16 Prantsuse president Hollande tahab pikendada üleriigilist eriolukorda kolme kuu võrra. Sel nädalal hakkab presidendi sõnul parlament vastavat eelnõud menetlema. Samuti kutsus riigipea üles muutma Prantsuse põhiseadust.

18.10 USA president Barack Obama hoiatas, et Ühendriigid ei tohi terrorirünnakute hirmus lüüa ust kinni põgenike ees. «Süüriast põgenevatele inimestele on terrorism kõige rohkem kahju teinud, nad on kõige haavatavamad,» ütles Obama Türgis G20 tippkohtumise järgsel pressikonverentsil.

«On äärmiselt oluline, et me ei sulgeks vägivallaohvrite ees oma südameid ega võrdsustaks põgenikekriisi terrorismiga.»

USA president Barack Obama G20 kohtumise järgsel pressikonverentsil. Foto: AFP
USA president Barack Obama G20 kohtumise järgsel pressikonverentsil. Foto: AFP Foto: SAUL LOEB/AFP

18.04 «Usun, et rahvusvahelise terrorismivastase koalitsiooni loomine ei ole üksnes võimalik, vaid ka vältimatu,» ütles Vene president Vladimir Putin G20 tippkohtumise järel ajakirjanikele.

18.03 Prantsuse president Hollande kutsus esmaspäeval ÜRO Julgeolekunõukogu arutama võitlust Islamiriigi vastu ning ütles, et kohtub lähipäevil sel teemal «jõudude ühendamiseks» ka oma USA ja Venemaa ametivendadega.

17.59 19 riiki! Prantsuse president Hollande ütles kõnes parlamendisaadikutele, et reedestes terrorirünnakutes Pariisis hukkus 19 riigi kodanikke. President kutsus Prantsusmaad riigi ajaloo rängimate terrorirünnakute järel «ühtsusele ja vastupidavusele».

17.52 Prantsuse president Hollande kinnitas, et Prantsusmaa intensiivistab sõjalisi operatsioone Süürias. «Jätkame õhurünnakuid ka lähinädalatel,» ütles president pöördumises parlamendile.

17.43 USA tegi Prantsusmaaga uue leppe luureandmete kiiremaks ja tihedamaks vahetamiseks, et kaitsta riike Pariisis toimunud rünnakute kordumise eest, teatas USA president Barack Obama.

17.36 Belglane Abdelhamid Abaaoud on hetkel peamine kahtlusalune seoses Pariisi rünnakutega, teatas Prantsuse uurimisele lähedalseisev isik. Isik olevat ka mitmete teiste rünnakute taga, mida Euroopas plaanitud, kirjutas Reuters. RTL-i teatel on 27-aastase Abaaoudi elukoht Molenbeeki linnaosas Brüsselis.

17.31 Prantsusmaa president François Hollande ütles, et Pariisis reede öösel toimunud rünnakud kavandati Süürias, ettevalmistused tehti Belgias ja sooritati prantslaste abiga.

17.29 Riias avati täna ametlikult NATO staabielement, tseremoonia algas leinaminutiga Pariisi terroriohvrite mälestuseks.

17.18 Valgamaalase fotograaf käis täna pärastlõunal Valga piiriületuskohtades vaatamas, kas Pariisi traagiliste sündmuste valguses on märgata mingeid muutusi või erimeetmeid Eesti-Läti piiril. Loe lugu ja vaata fotosid siit.

17.16 USA president Barack Obama G20 kohtumisel: «Kui eksisteerib käputäis isikuid, kes ei karda surra, siis võivad nad tappa palju inimesi. See on üks terrorismi väljakutsetest.»

John Brennan. Foto: Scanpix
John Brennan. Foto: Scanpix Foto: JIM WATSON/AFP

17.04 USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor John Brennan hoiatas esmaspäeval, et Pariisi terrorirünnakud ei olnud tõenäoliselt «ühekordne ettevõtmine» ja et äärmusrühmitusel Islamiriik (IS) on arvatavasti plaanis veel aktsioone.

16.57 Türgis vahistati seoses Pariisi rünnakutega mitu IS-i äärmuslast! Türgi võimud on vahistanud üle poole tosina äärmusrühmituse Islamiriik (IS) arvatava äärmuslase, kes vahetasid sõnumeid Pariisi rünnakute korraldajatega, teatas Türgi julgeolekuametnik.

16.56 Pariisi terrorirünnakute tulemusel võib Euroopas kannatada saada Schengeni süsteem, kasvada võib marurahvuslaste populaarsus ning luureorganite töö tõhustamise nimel väheneda privaatsus, arvab Tartu Ülikooli professor, Eesti Välispoliitika Instituudi juhatuse liige Andres Kasekamp. Loe arvamust pikemalt siit: Kasekamp: eurooplased hakkavad nüüd ilmselt kõiki moslemeid kahtlustama

16.47 Galerii: Eesti mälestas Pariisi terrorirünnakute ohvreid

16.43 AFP: Belgia võimud esitasid kahele inimesele, kes võeti kinni pärast reede öösel toimunud rünnakuid Pariisis, süüdistuse seotuses terrorismiga, teatasid prokurörid. Neile esitati süüdistus «terroriaktis ja terrorirühmituse tegevuses osalemises».

Nädalavahetusel pidasid Belgia võimud Pariisi terrorirünnakutega seoses kinni seitse inimest, kuid viis neist vabastati esmaspäeval ning neile süüdistust ei esitatud.

16.40 Riigikogu Eesti-Prantsusmaa parlamendirühm saatis täna kaastundeavalduse oma kolleegidele nii Prantsusmaa senatis kui ka rahvusassamblees.

16.26 Reutersi foto sellest, kuidas politsei Brüsselis haarangu käigus kahtlusaluse sõiduki läbi otsis.

Foto: Reuters
Foto: Reuters Foto: ERIC VIDAL/REUTERS

16.20 Serbia politsei pidas kinni migrandi, kelle esitatud Süüria passi andmed kattuvad Pariisi rünnakupaigast leitud dokumendi omadega, kirjutas päevaleht Blic. Nimelt leiti Pariisi Stade de France´i jalgpallistaadioni juures rünnaku järel ühe enesetapuvõitleja surnukeha juurest Süüria pass Ahmad Al Mohammadi nimega. Serbia siseministeerium ei ole teadet kommenteerinud.

16.15 «Kinnitame ristisõjas osalevatele riikidele, et Jumala abiga saabub teilegi samasugune päev nagu Prantsusmaale selle südames Pariisis, ning vannume, et ründame Ameerikat selle südames Washingtonis,» lubas Islamiriik avalduses. Video, mis on kuus minutit pikk, algab erinevate uudislõikudega, mis kajastavad Pariisi rünnakute järgselt toimunut. Järgnevad ähvardused.

15.55 Läti julgeolekupolitsei rõhutas, et vältimaks terroristide pääsemist Euroopa Liitu, on põgenikke vaja kontrollida võimalikult rangelt ja põhjalikult.

15.44 Nüüd ka video! Vaikuseminut Pariisis

15.40 AP: Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus kinnitas, et Prantsuse õhulöögid Süüria põhjaosas asuvale äärmusrühmituse Islamiriik (IS) keskusele Raqqale ei nõudnud tsiviilohvreid ning tabasid vaid sõjalisi sihtmärke.

15.35 Kujutlege hetkeks, et teid tülitab pimedal kõrvaltänaval kamp noori pätte, kes nõuavad teilt raha. Kui te otsustate neile raha anda, siis tõlgendavad nemad seda teie nõrkusena ning paratamatult tuleb teil pättidega oma sissetulekut edaspidigi jagada, kirjutab ajaloolane Taavi Minnik.

Arvamuslugu loe siit: Taavi Minnik: tsivilisatsioonide sõda

15.26 Belgia pealinnas Brüsselis lõppes esmaspäeval alanud suurhaarang Molenbeeki linnajaos ning kedagi kinni ei peetud, teatasid võimud. Haarangu eesmärgiks oli pidada kinni Salah Abdeslam, kes on Prantsusmaa teatel oluline kahtlusalune seoses Pariisis reede öösel toimunud terrorirünnakutega.

15.25 Rõivas: Eesti ohutase pole tõusnud, kuid ennetavaid tegevusi suurendatakse

15.20 Brüsseli Molenbeeki linnaosas, kus käis haarang Pariisi rünnakute kahtlusaluse tabamiseks, kostis täna kaks väikest plahvatust. Politsei on kommentaaridest keeldunud. Vaata fotosid ja loe pikemalt siit: Molenbeeki politseioperatsiooni ajal kostis kaks väikest plahvatust

Belgia eriüksused tänasel terrorismivastasel operatsioonil. Foto: Reuters
Belgia eriüksused tänasel terrorismivastasel operatsioonil. Foto: Reuters Foto: Reuters/ScanPix

15.19 Haarang Brüsselis Molenbeekis on lõppenud, teatas linnapea.

15.14 Brüsseli tänavatel on näha relvastatud politseijõudusid.

Foto: AP
Foto: AP Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

15.03 «On täiesti selge, et kohutavad terrorirünnakud Pariisis ei olnud mitte ainult rünnak Prantsusmaa vastu, vaid kogu demokraatliku maailma vastu. Oleme selgelt väljendanud oma solidaarsust prantslastele. Oleme selgelt öelnud, et rünnak liitlasriigi vastu on rünnak meie kõigi vastu, rünnak meie väärtuste vastu,» ütles peaminister Taavi Rõivas ajakirjanikele. «Kutsun üles terroriaktidega mitte seostama inimesi, kes nendega seotud ei ole,» lisas ta.

14.58 Peaminister Taavi Rõivas rääkis valitsuse julgeolekukomisjoni ja valitsuskabineti nõupidamise järel ajakirjanikele Eesti tegevustest seoses Pariisi terrorirünnakutega.

14.52 Pariisi rünnakute järel on selgunud, et ründajad võisid kasutada suhtlemiseks maailma kõige populaarsemat mängukonsooli – PlayStation 4. Belgia siseministri Jan Jamboni sõnul kasutavad ISISe agendid PlayStationit, sest seda on väga raske jälgida.

14.51 Belgia võimud vabastasid esmaspäeval viis inimest seitsmest, kes peeti kinni nädalavahetusel seoses terrorirünnakutega Pariisis, ning vabastatute seas oli ka ühe enesetapupommari üks vendadest Mohamed Abdeslam. Mohamed Abdeslam, kelle vend Brahim osales Pariisi rünnakutes ja kelle vanemat venda Salah'd otsib politsei taga, vabastati süüdistust esitamata, lausus prokuratuuri pressiesindaja AFP-le.

14.46 Ka täna koguneti Pariisis Vabariigi väljakule terrorirünnaku ohvreid mälestama.

Foto: Reuters
Foto: Reuters Foto: JACKY NAEGELEN/Reuters
Läti peaminister Laimdota Straujuma. Foto: Scanpix
Läti peaminister Laimdota Straujuma. Foto: Scanpix Foto: AFP/SCANPIX

14.37 Läti peaminister Laimdota Straujuma toonitas pärast valitsuse erakorralist istungit, et põgenikevood ei ole ELis kontrolli all. «Põgenikevood ELis ei ole kaugeltki kontrolli all. Rootsis ja Saksamaal ei registreerita inimesi, neilt ei võeta sõrmejälgi. Euroopa Komisjonil on ees hulk tööd, põgenikevoolu tuleb jälgida,» ütles Straujuma, rõhutades samas, et põgenikke ja terroriste ei tohi segi ajada.

14.34 AFP: USA juhitud õhurünnak hävitas 116 nn Islamiriigi kütuseveokit, teatas Pentagon.

14.32 Belgia prokuratuuri teatel siiski pole Pariisi terrorirünnakutega seostatud Salah Abdeslam praeguseks kinni peetud, nagu väitis raadiojaam RTL, kuid operatsioon tema leidmiseks kestab.

14.29 Terrorirünnakul Pariisis oli Euroopa aktsiaturgudele oodatust väiksem mõju - peamiselt kaotasid väärtust vaid reisimise ja turismiga seotud ettevõtete aktsiad. Loe lähemalt: Terrorirünnak Pariisis kukutas vaid reisisektori aktsiaid

14.22 Leedu julgeolekuteenistuse teatel on Leedu elanikud saanud Pariisi terrorirünnakute järel meilitsi tavapärasest rohkem ähvarduskirju ja sotsiaalmeedias provotseerivaid sõnumeid. Pariisi järel on sagenenud ähvardused ka Leedus

14.18 Reuters: nn Islamiriik hoiatab uues internetti ilmunud videos riike, kes on seotud Süüria õhurünnakutega, et neid ootab ees Prantsuse saatus. Islamiriik ähvardab rünnata Washingtoni.

14.05 Valitsuse julgeolekukomisjoni ja valitsuskabineti nõupidamise järel kell 15 jagab Rõivas ka ajakirjanikele kommentaare. Postimees teeb Stenbocki majast otseülekande.

13.50 Reuters: võimud kahtlustavad, et Pariisi terrorirünnakute taga on belglane Abdelhamid Abaaoud, kes viibib hetkel Süürias.

Kuvatõmmis lehelt LaCapitale.ee
Kuvatõmmis lehelt LaCapitale.ee Foto: lacapitale.be

13.45 Peaminister Taavi Rõivas kutsus tänaseks kokku nii valitsuse julgeolekukomisjoni kui ka valitsuskabineti nõupidamise, kus julgeolekuasutused annavad ülevaate Pariisi terrorirünnakust ja Eesti ametkondade tegevusest turvalisuse suurendamisel.

Nõupidamist alustati leinaseisakuga.

Valitsus alustas nõupidamist leinaseisakuga. Foto:
Valitsus alustas nõupidamist leinaseisakuga. Foto: Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

13.40 President Toomas Hendrik Ilves osales täna Tallinnas Prantsuse suursaatkonna juures vaikuseminutil ning asetas saatkonnahoone aia juurde pariisi terroriohvrite mälestuseks lilled ja küünla. Vaata fotosid ja videot siit.

13.39 Loe Belga politsei korraldatud suuroperatsioonist lähemalt siit: Belgia politsei korraldas Brüsselis Molenbeekis suuroperatsiooni

13.33 Vaata järele: Postimees lahkas tänases erisaates Pariisi rünnakute järgset olukorda. Küsisime saates, miks terrorirünnakud toime pandi ja mis saab edasi: milliseid samme peab astuma rahvusvaheline üldsus ning mida teha, et tagada inimeste turvatunne?

13.15 RTL teatas, et politsei arreteeris seoses terrorirünnakuga tagaotsitava 26-aastase Salah Abdesalami, kuid Belgia rahvusringhääling seda ei kinnitada. Hetkel püütakse saada selgust.

13.07 Prantsusmaal peeti Eesti aja järgi kell 13 minutiline leinaseisak Pariisi terrorirünnakute ohvrite mälestuseks. President François Hollande seisatas vaikuseminutiks Sorbonne'i ülikoolis.

Vaikuseminut Eiffeli torni läheduses. Foto: Reuters
Vaikuseminut Eiffeli torni läheduses. Foto: Reuters Foto: SCANPIX
Foto: Sarah ALCALAY/SIPA/Sarah ALCALAY/SIPA

13.06 Prantsuse politsei on korraldanud Pariisi terrorirünnakute järel 168 haarangut, vahistatud on 23 inimest, 104 on määratud koduaresti, teatas siseminister Bernard Cazeneuve. «See on alles algus, operatsioonid jätkuvad, Vabariigi reaktsioon tuleb hiiglaslik ja totaalne. Vabariik tabab need, kes Vabariigi sihikule võtavad,» ütles ta.

13.03 Kaitseuuringute keskuse teadur Kalev Stoicecu leiab küll, et sõda äärmusrühmituse Islamiriik vastu ainult õhurünnakutega ei võida, kuid maavägede pealetung tooks tema hinnangul kaasa ka märkimisväärseid kaotusi tsiviilisikute seas. Stoicescu: lääneriikide edasine tegutsemine sõltub paljuski USAst

12.58 Prantsuse suursaatkond Eestis korraldas vaikuseminuti, et mälestada Pariisi terrorirünnakute ohvreid.

12.55 Kapo asejuht: valitsuste reaktsioon peab olema adekvaatne, et terroristid ei saavutaks oma eesmärke

12.46 Türgi hoiatas Prantsusmaad pea aasta tagasi arvatava Islamiriigi (IS) äärmuslase Omar Ismail Mostefaist'i eest, kes ennast reedel Pariisis õhku lasi, kuid Prantsuse võimud ei reageerinud, ütles kõrge Türgi ametiisik.

12.39 Vähemalt üks inimene on Brüsseli Molenbeeki linnaosas politsei poolt kinni peetud.

Belgia politsei alustas Molenbeekis uut operatsiooni.

12.27 Saksa justiitsminister Heiko Maas hoiatas rutakate seoste tõmbamise eest põgenike ja Pariisi terrorirünnakute korraldajate vahel, öeldes, et äärmusrühmitus Islamiriik (IS) võib üritada Euroopa rändekriisi debatti ära kasutada.

12.16 Oluline! Mida me teame seni Pariisi sündmustest? Liisa Tagel tegi põhjaliku ülevaate viimastest sündmustest, ründajatest ja rünnakupaikadest ning Prantsusmaa vasturünnakust.

Selline näeb välja Postimehe tänane esikaas.

Foto: Postimees

12.10 Rotterdami moslemist linnapea Ahmed Aboutaleb kutsus pärast nädalavahetuse Pariisi terrorirünnakuid äärmusrühmitust Islamiriik (IS) «täielikult hävitama».

11.58 Prantsuse prokuratuur teatas täna, et tuvastatud on veel kaks Pariisi rünnakutes osalenut, kellest ühele oli esitatud varem terrorismiga seotud süüdistus. Loe pikemalt siit: Tuvastatud on veel kaks Pariisi rünnakutes osalenut

11.44 Hetkel Pariisis elav Eesti Kunstiakadeemia tudeng kaotas rünnakutes oma lähedase sõbra, tema teine sõber lebab kuulihaavaga haiglas. Loe lähemalt: Pariisi rünnakutes lähedase sõbra kaotanud eestlanna: kirjeldamatult kurb meel on

Anonymous häkkerite rühmitus. Foto: Scanpix
Anonymous häkkerite rühmitus. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

11.21 Kurikuulus rahvusvaheline häkkerite rühmitus Anonymous kuulutas terroriorganisatsioonile ISIS Pariisis reedel toime pandud rünnakute tõttu enneolematult laiaulatusliku sõja. Vaata ka videot: Anonymous kuulutas ISISele enneolematu sõja

11.09 Prantsuse suursaatkond korraldab terroriohvrite mälestuseks vaikuseminuti

11.09 Läti võib pälvida juhuslikult Daeshi (Islamiriigi) äärmuslaste tähelepanu, ütles Läti põhiseaduse kaitse büroo (SAB) endine juht Jānis Kažociņš täna usutluses riigitelevisioonile. Loe lähemalt: Ekspert: Läti võib pälvida juhuslikult ISi tähelepanu

10.34 Otse: riigikogu alustab tänast istungit leinaseisakuga

10.30 Prantsuse peaministri Manuel Vallsi sõnul valmistatakse võimudele teadaolevalt Prantsusmaal ja teistes Euroopa riikides ette uusi terrorirünnakuid. Valls: Euroopas plaanitakse uusi rünnakuid

9.31 Prantsuse telekanali BFMTV teatel viidi ööl vastu tänast Prantsusmaa eri paigus läbi mitmeid haaranguid, mis peaminister Manuel Vallsi kinnitusel on seotud rünnakutega Pariisis. Kokku on rünnakute järel läbi viidud 150 reidi.

9.30 Rünnakutega seostatakse vähemalt üheksat isikut, neist viie nimed on avaldatud.

  • Salah Abdeslam, 26 - tagaotsitav
  • Mohammed Abdeslam – esimese vend, teadaolevalt peeti kinni Belgias
  • Brahim Abdeslam, 31 – üks kolmest Abdeslami vennast suri Bataclani kontserdikeskuse lähedal
  • Ismaël Omar Mostefaï, 29 – sai surma rünnakus Bataclanile.
  • Bilal Hadfi, 20 - sai surma rünnakus Stade de France´i staadioni lähistel.
  • Rünnakute käigus sai surma veel vähemalt neli ründajat.
Prantsuse politsei otsib taga Salah Abdelslami. Foto:
Prantsuse politsei otsib taga Salah Abdelslami. Foto: Foto: SCANPIX

08.39 26-aastane Brüsselis sündinud Salah Abdelslam, keda otsitakse taga seoses terroriaktidega, on siiani tabamata. Täpsemalt saab lugeda siit.

08.25 Prantsuse päevalehe Le Monde andmetel värbab uusi võitlejaid Prantsusmaalt nn Islamiriigi ridadesse 35-aastane Salim Benghalem, keda tuntakse ka hüüdnimega Timukas.

07.46 Euroopas mälestatakse täna Eesti aja järgi kell 13 minutilise leinaseisakuga Pariisi terroriaktide ohvreid.

07.42 Pariisis avatakse täna pärastlõunal taas muuseumid ja kuulsad turismiatraktsioonid. Koolid, turuplatsid, muuseumid ja turismiobjektid suleti laupäeval pärast rünnakuid. Samuti suleti raamatukogud, basseinid ja Pariisi omavalitsuste hooned ning tühistati kõik pealinnas toimunud spordivõistlused.

07.35 Uudisteagentuuri AP teatel hoiatas Iraagi luure Prantsusmaa luuret vaid päev enne Pariisis toime pandud terrorirünnakuid võimaliku terrorismi eest.

04.55 Prantsusmaa sõjalennukid ründasid pühapäeval nn Islamiriigi tugipunkte Süüria põhjaosas Raqqas, kinnitas Prantsusmaa kaitseministeerium.

PÜHAPÄEV 15.11.2015

23.57 Suurbritannia saatis tänavatele patrullima eriüksuse liikmed ja ja erariietes relvastatud korrakaitsjad, kuna kardetakse, et järgmine terrorirünnak on suunatud Suurbritannia vastu, teatas AFP.

23.46 AP andmetel küsitles politsei praegu rahvusvaheliselt tagaotsitavat Salah Abdelslami mõned tunnid pärast rünnakut, kuid seejärel mees vabastati. Mehe tabamiseks käib praegu suur inimjaht.

23.16 Prantsusmaa sõjalennukid alustasid rünnakut ISISe vastu Raqqa linnas Süürias. Linn on ISISe kontrolli all. Rünnakus osales kümme lennukit, mis tulistasid välja 20 pommi, teatas Reuters. Operatsioon tehti koostöös USAga, õhulöögid tabasid ISISe sealset juhtimiskeskust, värbamiskeskust, treeningkeskust ja laskemoonaladu.

Youtube'i on kasutaja nimega FORCESFRANCAISES üles pannud video, kuidas Prantsusmaa hävitajad stardivad õhurünnakuks Raqqale.

22.32 Esmaspäeva pärastlõunal avatakse Pariisis taas muuseumid ja kuulsad turismiatraktsioonid, teatasid võimuesindajad. Laupäeval suleti Prantsusmaa pealinnas koolid, turuplatsid, muuseumid ja kuulsad turismiatraktsioonid, samuti tühistati kõik spordivõistlused. Suletud olid ka raamatukogud, basseinid ja Pariisi omavalitsuste hooned.

22.26 Kaks päeva pärast terroriakti hakkavad jõudma avalikkuse ette ohvrite nimekirjad. Kes nad olid? Postimees tõlkis Reutersi loo «Nad olid noored lapsevanemad, tudengid, värskeltabiellunud…».

22.24 Pariisi Jumalaema peakirikus peeti täna õhtul terrorirünnakutes hukkunute mälestuseks ja vigastada saanute toetuseks missa, kus osales sadu inimesi. Postimees tegi missast video.

22.23 Saksamaal kuulab politsei üle 51-aastast Montenegro päritolu meest, kelle autost leiti kaheksa Kalašnikovi automaati, kaks käsirelva ja lõhkeaineid. Pariisi teel olnud mees on keeldunud koostööst võimudega, teatas AFP.

21.59 AFP teatab, et parandab oma varasemat väidet, justkui hukkunute arv oleks tõusnud 132-ni. Hukkunute arv on siiski 129.

21.57 Türgi võimude teatel õnnestus Istanbulis ära hoida suur terrorirünnak, mis pidi toimuma samal päeval, mil leidis aset veresaun Pariisis. Politsei uurib kinnipeetute võimalikke sidemeid Pariisi terroristidega.

21.47 Kreeka teatel kuulus Pariisis ühe ründaja surnukeha juurest leitud Süüria pass mehele nimega Ahmad alMohammad.

21.36 Täna õhtul mälestatakse paljudes riikides Pariisi terrorirünnaku ohvreid.

Inimesed Londonis väljendavad oma toetust ja solidaarsust. Foto: Scanpix
Inimesed Londonis väljendavad oma toetust ja solidaarsust. Foto: Scanpix Foto: Yui Mok/PA Wire/PA Images
Poolas Prantsuse suursaatkonna ette asetatakse lilli ja küünlaid. Foto: Scanpix
Poolas Prantsuse suursaatkonna ette asetatakse lilli ja küünlaid. Foto: Scanpix Foto: Czarek Sokolowski/AP
Hukkunuid mälestatakse ka Inglismaal Manchesteris. Foto: Scanpix
Hukkunuid mälestatakse ka Inglismaal Manchesteris. Foto: Scanpix Foto: Peter Byrne/PA Wire/PA Images
Suur hulk inimesi on kogunenud Prantsuse suursaatkonna ette Taanis Kopenhaagenis. Foto: Scanpix
Suur hulk inimesi on kogunenud Prantsuse suursaatkonna ette Taanis Kopenhaagenis. Foto: Scanpix Foto: NILS MEILVANG/AFP
Kopenhaagenis mälestusüritusele tulnud tüdruku huuled on maalitud prantsuse lipu värvidesse. Foto: Scanpix
Kopenhaagenis mälestusüritusele tulnud tüdruku huuled on maalitud prantsuse lipu värvidesse. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS
Küünlad süüdatakse ka Ungaris Budapestis. Foto: Scanpix
Küünlad süüdatakse ka Ungaris Budapestis. Foto: Scanpix Foto: Balazs Mohai/AP

Sajad inimesed on kogunenud mälestusteenistusele ka Pariisi Jumalaema peakiriku juurde.

21.08 Tallinna koolijuhid kutsuvad Eesti koole liituma esmaspäeval miitinguga Pariisi terrorirünnakute ohvrite mälestuseks. «Kutsume kõiki Eesti koole esmaspäeval, 16. novembril kell 9.45 seiskama korraks päevatoimetused ja kogunema kooliperedega ühiselt õue oma koolimajade ette Eesti kooliõpilaste ja õpetajate ühisele mälestusmiitingule,» sõnas Gustav Adolfi gümnaasiumi direktor Hendrik Agur.

20.46 Prantsuse võimude teatel olid Pariisi ründajad ühenduses ISISe liikmetega Süürias, vahendab The New York Times. See viitab asjaolule, et rünnakuid ei viidud läbi isiklikust initsiatiivist, vaid need koordineeriti ja/või rahastati ISISe poolt.

20.33 Kolm enesetapupommarit olid Prantsuse kodanikud. Pariisi terrorirünnakutes osales vähemalt kolm Prantsuse kodanikust enesetapupommarit, teatas Prantsusmaa pealinna prokurör. Kaks neist elasid Belgia pealinnas Brüsselis, kellest üks oli 20-aastane ja lasi end õhku Prantsuse rahvusstaadioni Stade de France juures. Teine, 31-aastane pommar õhkis end Voltaire'i bulvaril. Eri paikades lasi end õhku seitse enesetapupommarit.

Politsei tuvastas täna varem esimese enesetapupommari isiku. Pariisi elanik Omar Ismail Mostefai (29) lasi end õhku Bataclani kontserdisaalis, kus terroristid tapsid 89 inimest.

20.23 Pariisi rünnakute ohvrite arv kasvas AFP teatel 132ni, kuna haiglas suri veel kolm kriitilises seisus haavatut.

20.16 Prantsuse politsei kinnitusel lasti ilutulestikurakette, mida kuuldes inimesed paanikasse läksid, vahendab AP.

20:06 Paanikas inimesed põgenevad Pariisi Vabariigi väljakult, kui kuulevad pauke. Channel 4 News videos on näha hetke, mil rahvamass hakkas väljakult laiali jooksma. Kardeti, et kedagi on tulistatud, kuid see osutus valehäireks.

Crowds run during live broadcast, Paris

This is the moment crowds start running from Place de la Republique as Matt Frei broadcasts live from Paris after a false alarm that someone had been shot.

Posted by Channel 4 News on 15. november 2015. a.

19.56 Võimud ajavad Pariisi Vabariigi väljakule tulnud leinajad teadmata põhjusel ära.

19.48 Prantsuse president François Hollande tahab jätta Pariisi terrorirünnakute järel välja kuulutatud eriolukorra kehtima kolmeks kuuks, ütlesid parlamendi allikad täna AFP-le. Prantsuse seaduste kohaselt peab rohkem kui 12 päeva kestva eriolukorra heaks kiitma parlament.

19.38 Pariisi prokuröri kinnitusel on tuvastatud, et kaks reede õhtul surma saanud terroristi olid Prantsusmaa kodanikud, kuid elasid Belgias.

OTSE: Pariisi Jumalaema kirikus toimub hetkel jumalateenistus terrorirünnaku ohvrite mälestuseks. Vaata otse siit: Watch live: Notre Dame memorial service for victims of Paris attacks

19.28 Prantsuse julgeolekujõud otsivad seoses terrorirünnakuga taga 26-aastast Belgiast pärit Abdeslam Salahi, kes on politsei hinnangul ohtlik. Inimestel palutakse teda nähes kutsuda politsei, mitte püüda teda ise kinni võtta.

Mees osales otseselt Pariisi rünnakutes, kuid tal õnnestus ellu jääda ja põgeneda. Rünnakus osales kolm venda, kellest ühe lasi politsei maha, üks saadi kätte Belgias ja üks on siiani jooksus.

19.12 Pariisis Vabariigi väljakul pakutakse tasuta kallistusi ja soovijaid jätkub.

Foto: AFP
Foto: AFP Foto: JOEL SAGET/AFP
Foto: AFP
Foto: AFP Foto: JOEL SAGET/AFP

19.02 Paljud Pariisi rünnakute ohvrid olid noored lapsevanemad, tudengid ja värskeltabiellunud paarid üle kogu maailma, nendib Reuters, olles tutvunud ohvrite taustaga.

18.42 AFP teatas, et võimudel on õnnestunud tuvastada teise ründaja isik.

18.18 Pariisi terrorirünnakute toimepanijast kolm olid prantslased, lisaks on Prantsuse kodanik üks seitsmest Belgias kinnipeetud inimesest, keda seostatakse Pariisi sündmustega, ütlesid Prantsuse ja Belgia ametnikud pühapäeval, vahendas AP.

18.03 Saksamaa kantsler Angela Merkel märkis, et Euroopa Liidu välispiiri tuleb tugevdada, teatas Reuters.

18.02 Pariisi ründajate seas oli kolm venda, kellest üks on siiani jooksus, teatas AFP viitega julgeolekuallikale.

17.25 Reuters teatab, et ründaja, kelle surnukeha juurest leiti Süüria pass ja kes teadaolevalt tuli Euroopasse läbi Kreeka, kasutades ära põgenikevoolu, taotles enne rünnakuid Serbias asüüli.

17.18 Kokkuvõte! Mida teame siiani veretöö korraldajatest?

17.08 USA presidendi rahvusliku julgeoleku nõuniku asetäitja Ben Rhodes kinnitas, et USA suurendab sõjaliste operatsioonide koordineerimist Prantsusmaaga Süürias ning tõhustab luureandmete jagamist Pariisiga.

17.06 Prantsusmaa meedia teatel käib praegu jaht ühele reede õhtuste rünnakutega seotud mehele.

Hukkunuid meenutatakse Vabariigi monumendi (Le Monument à la République) juures.

Foto: PATRICK KOVARIK/AFP

Väike tüdruk leinab hukkunuid Bataclani kontserdimaja ees.

Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Küünlad ja lilled ühe rünnakupaiga La Belle Equipe'i kohviku juures.

Foto: BERTRAND GUAY/AFP

16.56 Riigikogu esimees Eiki Nestor kinnitas täna Postimehele, et parlament alustab oma esmaspäevast täiskogu istungit leinaseisakuga, et mälestada Pariisi terrorirünnakute ohvreid.

16.48 Saksa president: maailm seisab silmitsi uut tüüpi sõjaga

16.17 Katari peaminister külastab pühapäeval Pariisi terrorirünnakute kiuste Prantsusmaad. Kolmepäevasel visiidil viibivad peaminister Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani ning teised kõrgemad ametnikud.

16.16 Poola-Ameerika ajakirjanik ja ajaloolane Anne Applebaum ütleb, et Pariisi veresauna ei korraldanud pagulased.

Foto:
Foto: Foto: Albert Truuväärt

16.11  President Toomas Hendrik Ilves: terrorirünnakute põhjus ega ajend ei ole praegune pagulaskriis

15.57 Sakala uuris inimestelt, kas Pariisi rünnakud panevad neid oma turvalisuse pärast muretsema. Suurem osa ei tunne end ohustatuna. Tänavaküsitlus: kas Pariisi rünnakud panevad teid oma turvalisuse pärast muretsema?

15.30 Viimastel andmetel on Belgias kinni peetud seitse Pariisi rünnakutega seotud inimest. AP-ga telefonitsi rääkinud anonüümsust palunud ametniku sõnul olid kaks Pariisi terrorirünnakute toimepanijat Brüsselis elavad prantslased. Üks neist elas allika väitel Sint-Jans-Molenbeeki linnaosas.

15.23 Endine kaitseväe juhataja, praegu Reformierakonda kuuluv riigikogu liige Ants Laaneots leiab, et Pariisi terrorirünnakute järel peab ka Eesti võtma tõsiselt käsile oma piirivalve ja seda veelgi tugevdama.

15.19 Politseinik turvab Pariisi kuulsa Notre Dame katedraali ees. Politseijõudusid näeb pärast reedeseid rünnakuid kõikjal Pariisi turismisihtkohtade läheduses.

Politsei turvab turismiobjekte Pariisis. Foto: AP
Politsei turvab turismiobjekte Pariisis. Foto: AP Foto: CHRISTOPHE ENA/AP

14.55 Rooma paavst Franciscus Pariisi rünnakutest: «Ärge kasutage religiooni vägivalla õigustamiseks»

14.47 CNN andmetel saabus end esimesena Pariisis Stade de France'i staadioni lähistel surnuks õhkinud süürlane Kreekasse koos põgenikega. CNNi ajakirjanik Christiane Amanpour raporteeris, et ISIS on näinud vaeva saatmaks oma võitlejad põgenikevooluga Euroopasse. Loe lähemalt: CNN: Pariisi enesetaputerrorist imbus sisse koos põgenikega

14.45 AP andis just teada, et Euroopa Liidu riikide siseministrid kogunevad järgmisel reedel Pariisi rünnakute asjus erakorralisele kohtumisele.

14.34 Kaitseminister Hannes Hanso sõnul on Eesti valmis panustama nn Islamiriigi vastasesse võitlusesse, kui selleks peaks vajadus tekkima. Kaitseminister Hanso: Eesti ei tohi terrorismivastases võitluses pealtvaatajaks jääda

14.29 Endine Prantsuse president Nicolas Sarkozy kutsus koostööle Venemaaga IS-i «purustamiseks».  

14.19 Pariisi rünnakud on ajalehtede esilehel üle maailma. Vaata ka pikemat lugu: Galerii: Pariisi rünnakud on ajalehtede esikaantel üle maailma

Briti ajalehed pakuvad põhjalikku ülevaadet reede õhtul aset leidnud terrorirünnakutest Pariisis.

Foto: DANIEL SORABJI/AFP

Ka India ajalehtede esikaantel on Pariisis aset leidnud sündmused.

Foto: SAJJAD HUSSAIN/AFP

Suurem osa Iraani ajalehtedest viitab terrorirünnakutele, mõni märkis, et Prantsusmaa maksis oma tegude eest Süürias ränka hinda.

Foto: ATTA KENARE/AFP

14.12  Pariisi äärelinnast leitud arvatavalt terroristidele kuulunud musta värvi sõiduautost Seat leiti mitu automaatrelva AK-47, teatas anonüümseks jäänud allikas pühapäeval. Auto leiti Pariisi idaosas Montreuil' äärelinnas ning seda nähti reedel mitmes rünnakupaigas.

Foto: blic.rs

14.05 Serbia veebiväljaanne jagab väidetava terroristi passipilti. Prantsuse võimud ei ole siiski seni passi ehtsust kinnitanud. Serbia siseministeerium on teatanud, et ühe Pariisi veristes rünnakutes osalenu kõrvalt leitud Süüria passi omanik liikus möödunud kuul läbi Serbia, kus ta taotles asüüli. «Üks terrorikahtlusalustest, A.A., kes pakub huvi Prantsusmaa julgeolekuteenistustele, on registreeritud selle aasta 7. oktoobril Presovo piiriületuspunktis, kus ta ametlikult asüüli taotles,» seisab ministeeeriumi avalduses.

Presovo piiripunkt eraldab Serbiat Makedooniast. Kontroll kinnitas, et detailid langevad kokku isikuga, kes 3. oktoobril tuvastati Kreekas. Isiku suhtes ei olnud Interpoli vahistamiskäsku välja antud. Kreeka võimud teatasid laupäeval, et pass vastas dokumendile, mida kasutas põgenik, kes saabus Kreeka Lerose saarele 3. oktoobril.

14.01 Pariisis reedel korraldatud terrorirünnakutes hukkus ka üks sakslane, teatas Saksa välisministeerium pühapäeval.

13.53 Postimees Pariisis: Meie reporter kirjutab, et pea kaks päeva pärast Prantsusmaa pealinna Pariisi vapustanud terrorirünnakuid täituvad tulistamiskohtade esised ja avalikud kohad endiselt küünalde ja lilledega. Loe siit: Postimees Pariisis: leinajad on ajakirjanike piiramisrõngas

13.48 Prantsuse peaminister Manuel Valls ütles pühapäeval, et tuvastatud on 103 Pariisi terrorirünnakute ohvrit, 20-30 tapetut on endiselt tuvastamata. «Nad tuvastatakse lähitundidel,» lubas Valls.

13.41 Sotsiaalmeedia kihab Pariisi rünnakute ülistamisest ISi toetajate poolt

13.09 Kuuliaugud Pariisi restoranides räägivad sünge loo. Casa Nostra pitsarestoran on üks neist, kus reede õhtul rünnak korraldati. Toidukoht asub Bataclani kontserdimajast vaid mõnesaja meetri kaugusel. Kokku tapeti pitsakohas viis inimest. «Minu ümber oli vähemalt viis inimest maas, teised tänaval, igal pool oli veri. Mul oli väga palju õnne,» rääkis seal viibinud 35-aastane Mathieu.

Casa Nostra restoran. Foto: Scanpix
Casa Nostra restoran. Foto: Scanpix Foto: Steve Parsons/PA Wire/PA Images

Rue de Charonne restoranis hukkus 18 inimest, mitukümmend sai raskelt viga. «Igal pool oli verd,» kirjeldas üks kohalviibinu. Teine lähedal olnud inimene rääkis, kuidas kuulis kahe või kolme minuti vältel laske. «Ma nägin maas mitut verist keha. Ma ei tea, kas nad olid surnud,» sõnas ta.

Foto: FRANK AUGSTEIN/AP
Foto: FRANK AUGSTEIN/AP
Foto: FRANK AUGSTEIN/AP

12.54 Ühe Pariisi veristes rünnakutes osalenu kõrvalt leitud Süüria passi omanik liikus möödunud kuul läbi Serbia, kus ta taotles asüüli, teatas Serbia siseministeerium.

12.48 Prantsuse ajaleht Le Figaro kirjutab, et terroristide hüljatud autost leiti kolm Kalašnikovi automaati. 

12.42 Rahvusvaheline islami koostööorganisatsioon (OIC) kutsus täna üles terrorismi vastu võitlema, mõistes hukka Pariisis äärmuslaste poolt korraldatud rünnakud.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

12.32 Euroopa Liidu migratsioonipoliitikat pole täielikult muuta vaja seoses Pariisis korraldatud islamiäärmuslaste rünnakutega, sõnas täna Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. «Need, kes rünnakud organiseerisid ja läbi viisid, on samad inimesed, kelle eest põgenikud ära jooksevad, mitte vastupidi. Seega pole Euroopa põgenikepoliitikat tarvis üle vaadata,» sõnas Juncker Antalya G20 eel.

12.27 Armas tegu: Tudeng avas Pariisi terroriööl kannatanutele oma kodu

Video. Pariisis asuvas Bataclani kontserdimajas toimus reede õhtul USA rokkbändi Eagles of Death Metal kontsert. Üks kontserdikülastaja sai videole hetke, kui hakkasid kostuma lasud. Pariisi linnavalitsuse ametniku sõnul hukkasid neli ründajat süsteemselt 87 noort inimest. Terrorirünnaku ajal kontserdimajas viibinud raadioajakirjanik nimetas seal toimunut veresaunaks.

12.05 Vahepeal on selgunud täpsem info selle kohta, milliste riikide kodanikud rünnakutes hukkusid. Pariisi veresaunas hukkus vähemalt kümne riigi kodanikke

12.01 Euroopas ja selle lähikonnas on viimastel aastatel aset leidnud mitmeid terrorirünnakud. Loe lähemalt: kaheksa Euroopas korraldatud suuremat terrorirünnakut

11.04 Pariisis reede õhtul toime pandud rünnakute korraldajate auto, must Seat, leiti täna Pariisi idaosast Montreuililt, teatas täna politsei. See aga võib politsei sõnul tähendada seda, et vähemalt üks terrorist on põgenema pääsenud.

8.18 Üks terroristidest on tuvastatud: 29-aastane Omar Ismail Mostefai. Uudisteagentuur AFP vahendab, et mees tuvastati kontserdimajast leitud sõrme abil.

03.56 Öösel naasis Pariisist Eesti Energia endine juht Sandor Liive, kes lennujaamas Postimehele videointervjuu andis. Vaatamata suurele tragöödiale tuleb Sandor Liive sõnul siiski eluga edasi minna. Seda ilmestab ka tema tehtud foto St Pauli kiriku ees, kus kutsutakse Pariisi eest palvetama. 

«Ja selle taustal on pulmapaar, kes on just kirikust välja tulnud, seal toimusid nende pulmad. See foto iseloomustab olukorda väga hästi- ühtepidi suur tragöödia, teiselt poolt elu läheb edasi ja mulle tundub, et Pariisis seda tunnetust oli,» kirjeldas Liive.

02.43 Pariisi islamiusuline ütles videointervjuus Postimehele, et terroristid on ajupestud inimesed, mitte moslemid.

23.35 Kreeka valitsusallikas teatas, et nende andmetel on veel üks ründaja tulnud Euroopasse läbi Kreeka. Varem kinnitas Kreeka, et ründaja, kelle juurest leiti Süüria pass, tuli Süüriast Euroopasse Kreeka kaudu. Julgeolekuspetsialistid on ammu kartnud, et terroristid kasutavad ära põgenikevoolu Euroopasse imbumiseks.

23.22 Uudisteagentuurid teatasid, et Pariisis Pullmanni hotelli juurde on kogunenud hulk raskelt relvastatud politseinikke ja ilmselt midagi toimub, kuid varsti tuli teade, et tegu on valehäirega.

22.53 Lõhkeaine, mida Pariisi rünnakutes kasutati, oli TATC (triacetone triperoxide), mida kutsutakse «saatana emaks», kuna see on äärmiselt ebastabiilne, kirjutab AP.

21.28 Prantsusmaa peaminister Manuel Valls teatas, et Prantsusmaa jätkab kindlasti õhurünnakutega Süürias ISISe vastu. Valls lisas, et nüüd võtab Prantsusmaa uued meetmed kasutusele. «Me oleme sõjas. Ja selle sõja me võidame,» märkis Valls.

21.15 Belgia prokuratuur andis teada, et seoses Pariisi rünnakutega on Brüsselis arreteeritud kolm inimest. Belgia avas seoses Pariisi rünnakutega terrorijuurdluse.

21.05 Postimehe reporter ja fotograaf andsid teada, et laupäeva õhtul tundub Pariis esmapilgul täiesti tavaline. Mundrimehi väga näha ei ole, lennujaama lähedal siiski kontrolliti autosid. Kuid Pariisi lendamisel ei toimunud mingeid ebatavalisi isikukontrollimisi, kuigi varem oli sellest teavitatud. Postimees annab täna õhtul ja homme jooksvalt ülevaadet Pariisis toimuvast.

Pariisis näis elu tavapärases rütmis jätkuvat. Foto: Jaanus Lensment.
Pariisis näis elu tavapärases rütmis jätkuvat. Foto: Jaanus Lensment. Foto: /

21.02 Euroopa Liit kutsub üles korraldama leinaseisakut Pariisi rünnakute 129 ohvri mälestuseks. «Kõik eurooplased on kutsutud ühinema vaikuseminutiga esmaspäeva, 16. novembri keskpäeval,» ütleb avaldus, viidates keskpäevale Brüsselis (kell 13 Eesti aja järgi).

20.35 Pariisi prokuratuur andis pressikonverentsil teada, et rünnakutes osales kolm gruppi terroriste. Kaks ründajat pidid algse plaani kohaselt jõudma tribüünidele, kuid ei pääsenud väravatest sisse.

20.16 Pariisis toimub praegu ametlik pressikonverents rünnakute osas. Värsketel andmetel on rünnakutes hukkunud 129 inimest ja vigastatuid 352, neist 99 on kriitilises seisus.

20.08 Vähemalt ühel kaheksast suitsiidiründajast oli pilet Prantsusmaa-Saksamaa jalgpallimängule, kuid turvamehed ei lasknud teda väravatest sisse, teatas Wall Street Journal. Staadioni tribüünidel oli 80 000 pealtvaatajat.

19.04 Euroliidu riikide juhid tegid täna õhtul ühise avalduse: «Headus on tugevam kui kurjus. Kõik, mida on võimalik teha Euroopa tasandil Prantsusmaa turvalisuse nimel, saab ka tehtud. Me teeme kõik vajaliku, et võita religioosset äärmuslust, terrorismi ja vihkamist.»

18.55 Saksa võimud teatasid, et pidasid 5. novembril Bavarias kinni ühe Montenegrost tulnud mehe, kes suundus ilmselt Pariisi ja kelle juurest leiti relvi ja lõhkeainet. Mehe auto navigatsioonisüsteemi oli sisestatud üks Pariisi aadress. Tema seos Pariisi rünnakutega on veel selgitamisel, andis teada Reuters.

18.39 Üks Pariisi veristes rünnakutes osalenuist sisenes Euroopa Liitu Kreeka kaudu oktoobri alguses, ütles laupäeval Kreeka minister.

18.26 Belgia politsei korraldas Brüsselis mitmeid haaranguid seoses Pariisi rünnakutega, teatas telekanal RTBF. Molembeeki linnajaos võeti vähemalt üks kahtlustatav ka vahi alla.

17.49 USA president Barack Obama kutsub enne ärasõitu G20 tippkohtumisele Türgisse kokku oma rahvusliku julgeoleku nõukogu, teatas  Valge Maja. President kavatseb tutvuda luureandmetega, mis puudutavad reedeseid rünnakuid Pariisis.

17.44 Air France’i KLM reisilennuk peeti Amsterdami Schipholi lennujaamas kinni täiendavaks kontrolliks, kuna saabus ähvardava sisuga sõnum, teatasid Hollandi võimud. Juba varem oli kõigile Prantsusmaale suunduvate või Prantsusmaalt lahkuvate lendude turvameetmeid tugevdatud. Lennujaama C-terminal on pommiohu tõttu suletud.

17.34 Püüdes kaasa elada terrorirünnakute ohvritele ja nende omastele, on Pariisi elanikud lahkelt verd annetamas. «Soovisime abikaasaga minna täna verd andma, kuid meile öeldi, et tulge nädala pärast. Hetkel on varud pilgeni täidetud,» ütles Pariisis ühes luksuslikumas kvartalis elav eestlanna.

Temaga kõneldes on telefonis taustal kuuda lakkamatuid politseisireene, kuid siiski olevat kõik üsna rahulik. «Ootame sõpru õhtusöögile. Pariis elab tundes, et pahad ei saa meid pelutada.»

17.17 Mitmed linnad maailmas on Pariisi rünnakute järel solidaarsuse märgiks valgustanud teatud kohad prantsuse lipuvärvides, näiteks on sini-valge-punasega valgustatud Sidney ooperimaja, New Yorgi WTC keskuse antenn jt. Pariisis on mitmed rajatised valgustatud lipuvärvidega. Ka Tallinnas värvus Stenbocki maja õhtu saabudes prantsuse lipu värvidesse.

Foto: screenshot Facebooki lehelt

16.51 Pariisi rünnakuohvrite seas on vähemalt kolm välismaalast, kaks Belgiast ja üks Portugalist, teatasid laupäeval mõlema riigi ametiisikud.

16.47 Presidendi julgeolekunõunik: terrorismivastane võitlus muutub taas aktuaalseks

16.41 Süüta küünal. Facebookis kutsutakse inimesi üle maailma süütama täna õhtul küünalt, et olla mõtetes hukkunute ja vigastatute lähedastega. «Süüta oma aknal küünal. Me ei karda, me oleme selles koos,» seisab sotsiaalmeedias ürituse «Une bougie à chaque fenêtre. / A candle at every single window» iseloomustuses. Liitunud on juba üle 46 000 inimese.

16.29 Vahepeal on selgunud, et üks eile õhtul Pariisis Bataclani kontserdimaja rünnanud meestest oli politseile tuntud Prantsuse äärmuslane, teatas prantsuse ajaleht Libération. Loe lähemalt: Üks Pariisi rünnaku toimepanijaist oli tuntud ekstremist

16.15 Pariisi üks kuulsamaid vaatamisväärsusi Eiffeli torn suletakse määramata ajaks, teatas operaatorfirma. Torn, mida tavaliselt külastab kuni 20 000 inimest päevas, jääb suletuks kuni edasiste teadeteni. 

Eiffeli torni juures on oluliselt valvet tugevdatud. Foto: Scanpix
Eiffeli torni juures on oluliselt valvet tugevdatud. Foto: Scanpix Foto: YVES HERMAN/REUTERS

16.10 AFP andmetel toimetati Pariisi rünnakute järel haiglatesse 300 inimest, kellest 80 on kriitilises seisundis, teatasid tervishoiuametnikud. Viiskümmend kolm inimest on praeguseks juba kodusele ravile lastud. Võimude andmeil on linna haiglasüsteemil piisavalt võimekust, et toime tulla patsientide tulvaga reedeste rünnakute järel.

16.09 IRLi noored saatsid pressiteate, milles mõistavad hukka terroristide tapatalgud Pariisis ja avaldavad kaastunnet hukkunute lähedastele. Noorte sõnul tuleks luua Shengeni välispiiri kaitseks ELi ühine piirivalve ja välja ehitada tara.

16.07 Kella 15 paiku kogunes Tartu Raekoja platsile enam kui poolsada inimest, et mälestada Pariisi terroriaktides hukkunuid, näidata üles solidaarsust Prantsuse rahvaga ning seista vastu terrorismile.

Solidaarsusmiiting prantslaste toetamiseks. Foto:
Solidaarsusmiiting prantslaste toetamiseks. Foto: Foto: Kristjan Teedema

16.01 Prantsusmaal peetakse esmaspäeval üheminutiline leinaseisak Pariisi reedese veresauna ohvrite mälestuseks, teatas peaminister Manuel Vallsi kantselei. Leinaseisak leiab aset keskpäeval ning lipud langetatakse sel puhul poolde vardasse.

16.00 Facebook pakub võimalust panna profiilipildiks Prantsusmaa ja Pariisi elanike toetuseks Prantsuse lipp. Ka eestlased kasutavad seda võimalust juba hoogsasti.

15.49 Ka spordimaailm leinab koos ülejäänutega ning sotsiaalmeediasse on postitatud rohkelt toetust väljendavaid pilte, oma kaastunnet on teiste hulgas avaldanud paljud suured jalgpalliklubid (Barcelona, Manchester United), jalgpallurid (Thierry Henry, Didier Drogba), korvpallurid (Alexis Ajinca, Shaun Livingstone) ja vormel-1 sõitjad (Nico Rosberg ning Lewis Hamilton). Loe lähemalt: Spordimaailm avaldab kaastunnet Pariisi terrorirünnakute ohvritele

15.46 Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul satub Pariisi terrorirünnakute tagajärjel Schengeni vaba liikumise ruum veelgi rohkem surve alla ning pole sugugi kindel, et see alles jääb.

15.27 Meedia teatel jälitab Prantsuse politsei praegu sõiduautot nelja raskelt relvastatud mehega, kes kihutavad Pariisi poole. Loe lähemalt: Prantsuse politsei ajab taga autot nelja hambuni relvastatud isikuga

Peapiiskop Urmas Viilma. Foto:
Peapiiskop Urmas Viilma. Foto: Foto: Sander Ilvest

15.25 Peapiiskop Urmas Viilma teatas, et palub seoses Pariisis toimunud terrorirünnakuga ja suure arvu inimeste surmaga, homsel jumalateenistusel kõigis kogudustes eestpalvesse võtta ka selle terrorirünnaku süütute ohvrite lähedased nende leinas.

«Palvetagem ja süüdakem küünlad ka kõigi lahkunud hingede eest, kes on Issanda palge ette jõudnud vägivalla ohvritena kõikjal maailmas või on oma elu pidanud jätma oma usku tunnistavate märtritena. Mõtleme palves Prantsusmaa riigi ja rahva ning kõigi teiste maade rahvaste peale, kus vägivald on lämmatanud armastuse ja inimesed on sunnitud selle eest põgenema või oma ja lähedaste elu pärast kartma,» lisas peapiiskop.

15.12 Pariislased ootavad pikalt järjekorras, et abivajajatele verd annetada.

14.54 Paavst Franciscus ütles, et terrorirünnakud Pariisis olid ebainimlikud. «Ma olen vapustatud, ma ei mõista neid asju, mida on korda saatnud need inimesed. Sellele ei saa olla õigustust, ei religioosset ega inimlikku. See on ebainimlik,» sõnas katoliku kiriku pea intervjuus telekanalile TG2000.

14.53 Pariisis elav Eesti riigi alaline esindaja OECD juures suursaadik Marten Kokk ütles Postimehele, et terrorirünnakute täpset mõju Euroopale on raske prognoosida, kuid muidugi peavad kõik kodanikena olema veelgi tähelepanelikumad ja ettevaatlikumad.

«Turvalisust tuleb muidugi tugevdada ja seda kindlasti ka tehakse nii Prantsusmaal kui mujal Euroopas, kuid üldiselt peavad inimesed jätkama oma tavapärast elu ja mitte oluliselt oma käitumist ja vaateid muutma. Hirmu tekitamine ongi terrorirühmitise peamine eesmärk ja sellest tuleb katsuda üle olla,» lisas ta.

PILTIDES: maailm tunneb Pariisile kaasa (kliki pealkirjale)

Prantsuse kodanik Aurelian Renault solidaarsusmeeleavaldusel Liverpoolis Lime'i tänava raudteejaamas. Foto: Scanpix
Prantsuse kodanik Aurelian Renault solidaarsusmeeleavaldusel Liverpoolis Lime'i tänava raudteejaamas. Foto: Scanpix Foto: AFP/SCANPIX
Inimesed Berliinis Prantsuse saatkonna ette lilli panemas.
Inimesed Berliinis Prantsuse saatkonna ette lilli panemas. Foto: HANNIBAL HANSCHKE/Reuters

14.36 Baieri liidumaa peaministri Horst Seehoferi sõnul on alust uskuda, et möödunud nädalal Lõuna-Saksamaal hulga relvadega vahistatud mees oli seotud Pariisis üle 128 inimelu nõudnud rünnakutega.

14.29 Jalgpallistaadioni Stade de France läheduses, ühe terroristi surnukeha juurest leiti Süüria pass, väidavad uurimisel lähedalseisvad isikud, kirjutas Reuters.

14.03 Pariisis ning selle ümbruskonnas on meeleavaldused kuni neljapäevani keelatud, teatas laupäeval Prantsuse politsei, kes selgitas, et linnavõimud ei suuda hetkel tagada julgeolekut avalikel kogunemistel seoses reedeste terroriaktidega.

13.56 Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles, et kümnete inimeste tapmine terroristide käe läbi Pariisis on rünnak mitte üksnes Prantsusmaa, vaid kogu Euroopa vastu.

«Kui see ei ole sõja kuulutamine Euroopale, siis mis see on? Seepärast on vaja reageerida kõigil ja koos. Euroopa Liit koos liitlastega peab tegema nüüd kiireid järeldusi ning võtma ette otsustavaid sisulisi samme. Terroristid peavad teadma, et need tegevusele on vastas jõud, mis ei halasta ning on valmis andma vastulöögi,» sõnas Mihkelson.

Pikemalt loe: Eesti riigijuhid mõistavad hukka terrorirünnakud Pariisis

13.44 Vene välisminiser Sergei Lavrov ütles, et reedesed rünnakud Pariisis õigustavad võitlust džihadistlike rühmituste vastu nagu Islamiriik (IS).

USA välisminister John Kerry ja Vene välisminiser Sergei Lavrov arutavad Süüria tulevikku.
USA välisminister John Kerry ja Vene välisminiser Sergei Lavrov arutavad Süüria tulevikku. Foto: Alexander Shcherbak/Alexander Shcherbak/TASS

«Säärastele terroriaktidele pole õigustust, nagu ka meile, kui me ei tee palju rohkem Islamiriigi ja Al-Nusra ning teiste nendesuguste alistamiseks,» sõnas Lavrov Viini kohtumise eel, kus arutatakse Süüria tulevikku.

USA välisminister John Kerry ütles, et Pariisi veretöö ja teised hiljutised terrorirünnakud näitavad maailmale teatavat keskaegset ja moodsat fašismi, mis püüab hävitada ja kaost tekitada.

Foto: SCANPIX

13.33 Islamiriik võttis Pariisi rünnakute eest vastutuse!

Avalduses teatas Islamiriik, et «rünnakud on vastuseks Prantsusmaa tegevusele meie liikmete vastu ja prohvet Muhammedi solvamise eest. Prantsusmaa jääb peamiste sihtmärkide hulka kuni poliitikat muudetakse», vahendas Reuters.

Islamistide sõnumis on muu hulgas öeldud ka seda, et reedeste rünnakute sihtmärgid - rahvusstaadion, restoranid ja kontserdisaal Bataclan - olid hoolikalt välja valitud. Loe lähemalt: Islamiriik võttis vastutuse Pariisi rünnakute eest

13.15 Eesti tugevdab valvet piiridel!

Siseminister Hanno Pevkur kohtus täna KAPO peadirektori Arnold Sinisalu ning politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheriga. Lepiti kokku, et nii Eesti maismaa, vee kui õhupiiril tugevdatakse valvet. Samuti on juba praeguseks võetud täiendava kaitse alla Prantsuse suursaatkond.

13.11 Prantsuse president François Hollande kuulutas välja kolm päeva kestva üleriigilise leina.

13.10 Väljaanne Daily Motion jagab ühe pealtnägija videot Bataclani kontserdimaja juures toimunud rünnakust. Inimesed on haavatud ja põgenevad. Videot saab näha siit.

13.01 Kui öösel kella poole viie ajal avaldas Prantsusmaa ajaleht Le Parisien, et kuuel sündmuspaigal on hukkunud 141 inimest, siis praeguse seisuga väidavad võimud, et hukkunuid on 127. Reuters vahendab Pariisi linnavalitsuse ametnikku, kelle sõnul hukkasid neli ründajat süsteemselt 87 noort inimest Bataclani kontserdimajas, 40 inimest tapeti viies teises kohas. 

Pariisi politsei teatel on hukkunuid aga 128, vigastatuid 180, neist 80 raskelt. Prantsuse väljaannetes on hukkunute arv samuti 128.

Hollande sõnul on hukkunud 8 ründajat.

Haider al-Abadi. Allikas: Scanpix
Haider al-Abadi. Allikas: Scanpix Foto: KARIM KADIM/AP

12.26 Iraagi peaminister Haider al-Abadi mõistis laupäeval hukka vähemalt 128 inimese elu nõudnud rünnakud Pariisis, öeldes, et need näitavad vajadust kogu maailmas äärmuslaste vastu välja astuda, vahendab BNS. «Me taunime ja mõistame hukka terrorirünnakud Pariisis, mis näitavad ilmekalt, et võitluses terrorismiga on vaja rahvusvahelisi jõupingutusi selle elimineerimiseks kõigis riikides,» seisab tema avalduses.

OLULINE! Mida me seni teame öösel Pariisis toimunust?

12.45 Postimees saab Maarja Sauega ühenduse hetkel, mil Pariisi konsul on isiklikult naisele helistanud, et veenduda – eestlanna on väljaspool ohtu.

Loe lähemalt: Kümme aastat Pariisis elanud eestlanna: inimestes tekkis koheselt solidaarsus

12.03 Prantsusmaa President François Hollande sõnul on terrorirünnakute eest vastutav Islamiriik, teatas BBC. Loe lähemalt: Hollande tunnistas rünnakud sõjaliseks teoks nn Islamiriigi poolt

11.43 Saksa liidukantsler Angela Merkel kohtub laupäeval ministritega, et arutada veriseid rünnakuid Pariisis.

11.40 NIMEKIRI: kuus rünnaku ohvriks langenud kohta Pariisis

11.23 Eestlannast moslem Karima Bizid ei maganud täna öösel eriti hästi ja tunnistab Postimehele, et on toimunust tegelikult siiani pisut šokis.

«Kõik algas justkui lastaks aastavahetuse rakette kuskil, samas näha polnud midagi, hetk hiljem öeldi teleris, mis tegelikult juhtus. See staadion on päris me kodu lähedal, kogu öö oli kuulda vilkureid, väga kõhe tunne on ja mõistus ei suuda siiani omaks võtta kaadreid, mida telerist näen,» vahendab Bizid olukorda.

Sandor Liive. Foto:
Sandor Liive. Foto: Foto: Peeter Langovits

11.13 Pariisis viibiv endine Eesti Energia juht Sandor Liive rääkis, et jalutas eile õhtul kella 22 ajal parajasti hotelli Caron poole, kui kuulis sireene ja nägi tuletõrjeautot. Enne seda sõi ta pantvangidraama kohast vaid 800 meetri kaugusel restoranis õhtust.

Hotellis kell 22.08 nägi ta mobiilist BBC ärevat uudist rünnakust. «Pauke ma ei kuulnud, ainult mega sireenihullus,» märkis ta.

Öösel püsis ta hotellis ja jälgis uudiseid. «Mõtlesin, et kõige mõistlikum on hotellis püsida. Kontakteerusin nendega, kellega päeval olime kohtunud, kas neil on kõik okei,» lisas Liive, et sai kinnitust, et kõigi teistega on hästi.

«Nii palju rünnakuid korraga oli hirmutav, et mis edasi toimub, milleni see kõik veel viib. Pidev sireenide undamine väljas ja segased paanilised infokatked BBC-st ja kohalikust kanalist külvasid ärevust,» rääkis ta. «Kui Bataclani kontserdimaja pantvangidraama lõppes, siis tuli rahunemine, et vist hullem on läbi.»

Õhtul peaks ta tagasi kodumaale lendama. Tema ja veel mitmed eestlased viibivad Pariisis Paris Photo’l ehk mitmepäevasel Pariisi fotomessil.

11.08 Eesti välisministeerium soovitab olla eile terrorirünnakute alla sattunud ja eriolukorra välja kuulutanud Prantsusmaal ettevaatlik ja järgida väga täpselt kohalike ametivõimude korraldusi. Loe lähemalt: Välisministeerium soovitab olla Prantsusmaal ettevaatlik

10.52 Inimesed toovad Pariisis terrorirünnakutes hukkunute mälestuseks Tallinna vanalinnas asuva Prantsuse suursaatkonna juurde lilli.

10.38 CNNi andmeil on hukkunute arv nüüdseks tõusnud juba 154-le.

10.31 Prantsusmaal suleti terrorirünnakute tõttu Pariisis kõik koolid, millest paljud on tavaliselt laupäeviti avatud, teatas BNS. Samuti on Pariisi valitsushoonete ning pühakodade kaitseks ja julgeoleku tagamiseks mobiliseeritud 1500 Prantsuse sõdurit.

Prantsusmaa on taastanud ka piirikontrolli nii riigist väljuvate kui sinna saabuvate inimeste suhtes, kelle pagasit hakatakse nüüdsest läbi otsima, teatas Prantsuse tolliamet.

10.21 Rahvusringhääling annab teada, et «Aktuaalne kaamera» on täna kell 12 ja 16 eetris erisaadetega Pariisi terrorirünnakutest. Võetakse kokku see, mis toimunu kohta praeguseks teada on. ETV varem väljakuulutatud saatekava muutub.

Politseinikud Stade de France'i juures/Scanpix
Politseinikud Stade de France'i juures/Scanpix Foto: AP/Scanpix

10.20 Stade de France'il viibinud eestlanna tunnustab julgeolekumeeskonda

10.01 Eesti mõistab karmilt hukka eile õhtul Pariisis aset leidnud terrorirünnakud.

«Seisame koos Prantsusmaaga meie ühiste väärtuste eest. Eesti avaldab Prantsusmaa valitsusele solidaarsust võitluses terrorismiga,» ütles Eesti välisminister Marina Kaljurand.

President Toomas Hendrik Ilves: «Minu siiras kaastunne Pariisis eile õhtul terrorirünnakutes mõrvatud inimeste lähedastele ja sõpradele, kogu Prantsusmaale ning paranemissoovid kõigile haavatutele.»

9.47 Kanada prantsuskeelne kogukond väljendas Montrealis toetust Pariisi terrorirünnaku ohvritele.

Inimesed Montreali Prantsuse konsulaadi ees. Foto:
Inimesed Montreali Prantsuse konsulaadi ees. Foto: Foto: Graham Hughes/AP/Scanpix

9.34 Pariisis Science Po’s rahvusvahelisi suhteid õppiv Oliver Mõru sai linnas juhtunud rünnakuist teada eile õhtul kella 22.10 paiku. Ta oli parajasti metroos, kus inimestele toimunust teada anti.

9.17 Pariisis viibiv Eesti suursaadik Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsoooni OECD juures Marten Kokk kirjutab Facebookis, et nii tema kui ka tema perekond on ohutus kohas. Samuti on kõik hästi tema kolleegidega. «Prantslased on väga julged, sellest hoolimata oleme nendega,» ütles ta.

Loe lähemalt:

9.11 Eesti välisministeeriumi ja suursaatkonna teatel pole esialgsetel andmetel rünnakutes ükski Eesti kodanik vigastada ega surma saanud.

8:36 Iraani president Hassan Rouhanin mõistis rünnakud hukka, nimetades neid «inimsusvastasteks kuritegudeks,» vahendab AFP.

8.12 BNS ja BBC kirjutavad, et esialgsetel parandatul andmetel sai terrorirünnakutes surma üle 120 ja viga 200 inimest, neist 80 raskelt.

04.48 BBC vahendas Prantsusmaa ajalehe Le Parisien andmeid hukkunute ja viga saanute kohta erinevatel sündmuskohtadel:

- Bataclan: vähemalt 100 hukkunut, 11 vigastatut, neist seitse kriitiliselt.

- Rue Charonne: 19 hukkunut, 23 vigastatut, neist 13 kriitiliselt.  

- Rue Bichat: 14 hukkunut, 20 vigastatut, neist 10 kriitiliselt.

- Avenue de la Republique: neli hukkunut, 21 vigastatut, neist 11 kriitiliselt.

- Stade de France: neli hukkunut, 50 vigastatut, neist 11 kriitiliselt.

- Rue Beaumarchais: seitse vigastatut, neist 3 kriitiliselt. 

04.40 Kui politsei alustas pealetungi Bataclani kontserdimajja, lasid ründajad end pommivöödega õhku, vahendas Associated Press Pariisi politsei teadet.

Relvastatud isikud avasid esmalt Bataclani ees automaaditule ümbritsevate kohvikute pihta, sisenesid seejärel kontserdimajja ja tapsid enne julgeolekujõudude rünnakut inimesi.

Politseiprefekt Michel Cadot' sõnul oli üks rühm ründajaid Pariisi põhjaservas asuva jalgpallistaadioni Stade de France juures ning samaaegselt ründas teine rühm ründajaid Pariisi kesklinnas.

04.18 BBC vahendab riikliku prokuröri sõnu, et viis ründajat said ilmselt erinevatel sündmuspaikadel surma, kolm tapeti politseinike poolt Bataclani kontserdimaja pealetungi käigus. Hetkel pole teada, mitu inimest rünnakutega kokku seotud on, seega prokuröri sõnul võivad kaasosalised veel vabaduses viibida.  

04.11 Rünnakud toimusid vähemalt kuues erinevas kohas.

03.57 Prantsusmaa President François Hollande sõnas Bataclani kontserdimaja ees: 

«Kõigile teile, kes te olete näinud neid kohutavaid asju: ma tahan öelda, et me alustame halastamatut sõda. Kui terroristid on võimelised korda saatma selliseid jõledusi, peavad nad teadma, et nad seisavad silmitsi otsusekindla Prantsusmaaga, ühtse Prantsusmaaga, Prantsusmaaga, mis ei lase end kõigutada isegi täna, kui me tunneme lõputut kurbust.»

Foto: MIGUEL MEDINA/AFP

03.31 Prantsuse meedia andmetel oli Bataclani kontserdimajas ellujääjaid, kes lamasid põrandal istmete vahel.

03.24 Belgia on tugevdanud piirikontrolli, kontrollitakse nii auto, rongi kui ka lennukiga Prantsusmaalt tulnuid. 

03.07 Prantsuse president François Hollande suundub Bataclani kontserdimaja juurde Pariisis, kus korraldatud terrorirünnakus tapeti ligi 100 inimest, teatas presidendi kantselei. Presidenti saadavad peaminister Manuel Valls, siseminister Bernard Cazeneuve ja justiitsminister Christiane Taubira.

03.05 Politsei sõnul tapsid korrakaitsjad Bataclani kontserdimajas kujunenud pantvangikriisi jõuga lahendades kolm arvatavat pühasõdalast. 

02.59 Pariisi terrorirünnakutes on praeguse seisuga hukkunud ligi 140 inimest: 100 Bataclani kontserdimajas ning 40 erinevates rünnakutes.

02.52  Pariisi tänavatele tuuakse pärast rünnakuid lisaks 1500 sõdurit. 

02.20 Kaks politseiametnikku kinnitasid AP-le, et operatsioon Bataclanis on lõppenud, vähemalt kaks pantvangistajat on tapetud. 

Üks ametnik kirjeldas Bataclani kontserdimajas toimuvat kui veresauna ning ütles, et ründajad olid pantvangide sekka lõhkeainet visanud.  Mõlemad ametnikud sõnasid, et hukkunute arv ilmselt tõuseb.

02:18 AFP andmetel on kontserdimajas tapetud 100 inimest. Ka Reuters kirjutab, et veel kinnitamata andmetel on üksnes kontserdimajas hukkunuid 100.

02:00 Reutersi andmetel on politseioperatsioon Bataclani kontserdimajas läbi, kaks ründajat tapetud.

01:58 Prantsuse politsei kinnitas teateid korrakaitsjate tormijooksust Bataclani kontserdimajale, kus terroristid on pantvangi võtnud kümneid inimesi.

Kohapeal viibiv AFP ajakirjanik kuulis valjusid plahvatusi.

Pealtnägija sõnul hüüdis üks kontserdimaja ründajatest ohvrite pihta tuld avades «Allahu akbar» («Jumal on suurim»).

01:56 «Oleme mõtetes prantslastega. Meie ühine kohustus on tagada, et terrorism ei võidaks kunagi,» kirjutas Taavi Rõivas. 

01:47 AFP teatel alustas politsei pealetungi Bataclani kontserdimajja. 

01:43 Prantsuse politseiametniku Gregory Coupili sõnul korraldati kaks enesetapurünnakut ja üks pommirünnak.

Plahvatused toimusid staadioni kahe sissepääsu juures ning McDonaldsi restorani lähistel. Sissepääsude juures korraldatud rünnakutes sai surma kolm inimest. Tema sõnul kõmatasid plahvatused üheaegselt.

01:41 Guardiani reporter Angelique Chrisafis rääkis veresauna pealtnägijatega. «Need olid tapatalgud,» kirjeldas Marc Coupris värisedes pärast seda, kui ta oli Bataclani kontserdimaja pantvangist vabastatud. «See nägi välja nagu sõjatander, verd oli igal pool, surnukehi igal pool,» ütles Coupris, kes nägi vähemalt kahte tulistajat. 

01:26 Hollande'i sõnul on Pariisis juba toimunud ja endiselt kestvates rünnakutes surma saanud mitukümmend inimest. «See on õudus,» sõnas Hollande telepöördumises.

President ütles, et prantsuse rahvas seisab kindlalt ja ühtselt rünnakute toimepanijate vastu. Julgeolekujõud on läbi viimas rünnakut ühes terrorirünnaku paigas, sõnas riigipea.

Erakorraline seisukord «kuulutatakse välja kogu riigis», ütles president.

01:23 USA president Barack Obama nimetas Pariisi terrorirünnakuid pööraseks katseks süütuid tsiviilisikuid terroriseerida.

«Taas kord oleme tunnistajaks pöörasele katsele terroriseerida süütuid tsiviilisikuid,» ütles Obama Valges Majas ajakirjanikele. «See on rünnak kogu inimkonna vastu.»

01:20 Pariisis on terrorirünnakutes surma saanud vähemalt 60 inimest, teatas Prantsuse meedia.

Prantsuse politsei teatel on aset leidnud vähemalt neli tulistamist, jalgpallistaadioni Stade de France'i lähistel kärgatas kolm plahvatust ning Bataclani kontserdimajas kestab pantvangikriis.

Enamik ohvritest on tapetud kontserdimajas. Mõnedel andmetel on hoones pantvangi võetud vähemalt 100 inimest.

Foto: JACQUES BRINON/AP

01.16 Prantsuse president François Hollande teatas ööl vastu laupäeva, et kuulutab Pariisi terrorirünnakute tõttu välja erakorralise seisukorra, sulgeb riigipiiri ja saadab Pariisi tänavatele sõjaväe.

President François Hollande lahkus tulistamistest teada saades Stade de France'ilt, kus käis Prantsusmaa-Saksamaa sõprusmäng. Pealtvaatajad ujutasid uudise levides rünnakutest jalgpalliväljaku üle. Korraldajad asusid staadionit kolme sissepääsu kaudu evakueerima.

Foto: MICHEL EULER/AP

Hollande, peaminister Manuel Valls ja siseminister Bernard Cazeneuve peavad siseministeeriumis kriisikõnelusi. «Vabariigi president, peaminister ja siseminister on kriisikohtumisel,» teatas valitsus avalduses.

Varem reedel evakueeriti Pariisis hotellist Molitor Saksa jalgpallikoondis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles